33663051_1678387398862951_1298065788321660928_o
5. jun
PULS GRADA · aktuelno

U Domu omladine Beograda, 5. juna će se održati besplatna manifestacija Bioodrživi svet, povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine. Organizatori su Green Fest, Dom omladine Beograda i projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope sa mnogobrojnim partnerima. Pored Beograda, manifestacija će biti održana u Subotici i u Sarajevu.

Manifestacija počinje zvanično u 18 časova, od kada će posetioci moći da se prošetaju „Zelenim trgom“  i upoznaju se sa proizvođačima organske hrane i mladim pčelarima, zavire u ogledne košnice i hotel za insekte, prošetaju fabrikom peleta kroz tehnologiju virtuelne stvarnosti. Posetioci sa najboljom kondicijom će sigurno biti zainteresovani da isprobaju vožnju bicikla od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera ili biciklističku rutu EuroVelo 6.

Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Green Fest
Ulaz besplatan
Događaj na Facebooku

Program počinje u 18:30, panel diskusijom „Kakav je (prirodni) ukus biznisa?‘‘, na kojoj će se razgovarati o koorelaciji biodiverziteta i  novih poslovnih mogućnosti odnosno o  održivom korišćenju prirodnih resursa, sa posebnim fokusom na pčelarstvo i organsku hranu. Nakon panel diskusije, sve posetioce očekuje iznenađenje – najukusniji kokteli od organskog voća i povrća, i medenjaci koji će ih napuniti zdravom, čistom i pozitivnom energijom, kako bi ispratili, jedan od najznačajnijih filmova o ulozi pčela u prirodi i njihovom posebnom značaju za opstanak ljudi na Planeti, „Više od meda“. Ovo višestruko nagrađivano ostvarenje, zahvaljujući izuzetnoj tehnici snimanja, pruža detaljan uvid u život pčela i vodi nas na put oko sveta tragajući za odgovorom na pitanje – „Zašto pčele nestaju?“. Projekcija filma je zakazana za 20 časova.

Svetski dan životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine,  prvog dana Stokholmske konferencije o čovekovoj okolini, na predlog delegacije Jugoslavije, sa ciljem podizanja svesti o brojnim ekološkim izazovima i potrebi očuvanja životne sredine. Prvi put je obeležen 1974. godine pod sloganom „Samo jedna Zemlja“.

To be punk 1. jun 2018. To be Punk: Festival pank muzike u Novom Sadu LJUBAV I KRIMINAL 23. maj 2018. Festival italijanskog filma u Beogradu fijuk br plakat privju 18. maj 2018. Fijuk sajam u CUK Imago M3 14. maj 2018. Mesec matematike 2018. · · · · ·