Bekim Fehmiju
18. feb
KULTURA · film/TV

Februar i mart, meseci su Festa, Berlinalea, Bafte i dodele Oskara. Na tim potonjim manifestacijama sa zavišću, možemo gledati, kako svet odaje počast velikanima sedme umetnosti za njihova životna dela. Mali kulturni centar lokalne samouprave Starog grada sa svojim bioskopom u Kapetan Mišinoj ulici, skupa sa nacionalnim servisom Televizijom Beograd, u protekloj 2014, započeo je sizifovski projekat približavanja televizijskog kinotečkog nasleđa, najboljih drama iz zlatne epohe sedamdesetih.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

To je vreme kada su urednici dramskog programa bili najznačajniji jugoslovenski pisci, a produkcija bila ekvivalentna po kvantitetu i kvalitetu, pozorišnoj sceni. Reafirmišući imena poput Slobadana Cice Perovića, Đuze Stoiljkovića i Đorđa Jelisića, Branka Pleše, Vladimira Popovića, Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Pavla Vujisića, Aleksandra Gavrića, TV formati pravljeni spram aktuelnih istorijskih događaja onog vremena ili predlošci najboljih književnih ostvarenja, predstavljaju se danas publici, koja sad televiziju prati preko HBO serija i U-torenta.

Parobrod bioskop i Trezor RTS nastavljaju svojevrsni glumački hol slavnih, februarskim omažom Bekimu Fehmiu, u dosad, skoro neviđenoj i jedva sačuvanoj drami samim tim eksluzivnoj priči „Paljenje Rajhstaga“ u kome, on tumači ulogu okrivljenog Georgi Dimitrova. Još jedan sudski, TV format Arsenija Jovanovića iz 1972. godine, a potom Bekim sa Batom Živojinovićem i Tanjom Bošković u svom najboljem šmekerskom i zavodničkom izdanju u filmu „KošavaDragoslava Lazića iz 74. Reč je o ljubavnom trouglu i sudbini gasterbajtera povratnika koji se nisu snašli ni ovde ni tamo. Danas kada smo kroz migraciju mladih Albanaca preko Srbije, opet upućeni jedni na druge, možemo i moramo da se sećamo našeg zajedničkog ali i jednog od najvećih domaćih glumaca i ljudi ikad sa ovog prostora.

Već u martu, ova serija nastaviće se sa još jednim pogrešno svrstanim glumcem isključivo u kategoriji komedije u nastavcima – Dragomira Bojanića. Gidra i Bekim Fehmiu bili su jedini domaći, srpski i jugoslovenski glumci koji su ostvarili značajnu inostarne karijere, i opet ostali verni jezičkom prostoru u kome su svojim autohtonim glumačkim izrazom dominirali.

pedeset nijansi 11. februar 2015. Premijera filma „Pedeset nijansi – siva“ u Sava Centru Asteriks 25. maj 6800. Porodični dan u bioskopima Cineplexx: Asteriks i Obeliks na velikom platnu Ciklus norveškog filma 1. februar 2015. Ciklus norveškog filma u Kulturnom centru Grad Messi 30. januar 2015. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”