Bora Ćosić i Corax
29. apr
KULTURA · knjige

Dva titana nacionalne kulture Bora Ćosić, srpski i hrvatski romanopisac, esejista, prevodilac i Predrag Koraksić Koraks, karikaturista, predstaviće se prvi put zajedno svojim knjigama uz izložbu, u okviru celovečernjeg programa.

Prvo će nakon godina odsustva sa prestoničke scene književne promocije, nastupiti Bora Ćosić, dobitnik NIN-ovog priznanja iz 1969. godine, uz Nenada Šaponju, urednika zrenjaninske izdavačke kuće Agora.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
UK Parobrod
Događaj na Facebooku

Na istom mestu, nešto kasnije, biće predstavljena Koraksova najnovija knjiga karikatura Trajno prošlo vreme – hronologija 1990-2001 (Alexandria Press,2014) nedavno nagrađena ’’Glasnikovim’’ priznanjem, o kojoj  će govoriti istoričarka Branka Prpa, urednica izdanja i prvospomenuti najavljeni i (iz)vanredni gost, koji je jedan od autora predgovora. Dvojicu umetnika prema rečima Ćosića, uoči polaska na put iz Berlina, u kome živi i radi, spaja to što su iz istog rova. Kao da Bora crta Koraksovom rukom, a Koraks piše Borinom.

U predgovoru dvojezičnoj knjizi Koraksovih karikatura (na srpkom i engleskom jeziku) Bora Ćosić je Koraksove karikature uporedio sa radovima Pjera Križanića i Zulfikara Džumhura. Reditelj Dušan Makavejev, u predgovoru za Trajno prošlo vreme podsetio je na reči Duška Radovića, da svoj grad treba voleti svaki dan, pomalo. Istoričar Vladimir Pištalo, književnik i dobitnik NIN-ove književne nagrade za 2008. godinu, u svojoj uvodnoj reči o izabranim karikaturama, zabeležio je da Koraks svojim krupnim zelenim očima i čarobnim štapićem, kao da postavlja pitanje – treba li istoriji stavljati mašnu ?!

Larš Ejnar Engstrem 25. april 2015. Larš Ejnar Engstrem i predavanje „Ispovesti švedskog seksiste“ Savamala Book Fest 22. mart 2015. Savamala Book Fest: Dani kulture knjige i čitanja u Mikser House-u Milan Vlajčić 12. mart 2015. Sa Milanom Vlajčićem o pogledima iz ogledala naše stvarnosti Srđan Sandić, Raphaelle Oskar 24. maj 2800. Nova poezija, razgovori – Raphaëlle Oskar + Srđan Sandić/Srđan Sandić + Raphaëlle Oskar · ·