BQ1
16. okt
PULS GRADA · agenda

Na 50. jubilarnom BEMUS-u sutra 16. oktobra, održaće se koncert prave rok zvezde. Gudački kvartet „Brodski“, koji će nastupiti u Zadužbini Ilije M. Kolarca, apsolutno zaslužuje taj epitet s obzirom da je sarađivao sa muzičkim zvezdama poput Stinga, Bjork, Elvisa Kostela i Pola Makartnija. Nastup kvarteta i islandske pevačice Bjork u čuvenoj londonskoj dvorani „Union Chapel“ okarakterisan je od strane britanskog Gardijana kao „rajsko iskustvo“. Njihov album sa Elvisom Kostelom „The Juliet Letters” bio je svojevremeno među 20. najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji, a sam Kostelo ga je opisao rečima: „Ciklus pesama za glas i gudački kvartet koji ima naslov. Ovo je malo drugačije. Ovo nije rok opera. Ovo je nešto novo.”

do
Zadužbina Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5
Bemus Cebef
900 RSD, 1200 RSD, 1400 RSD

Osnovan 1972. godine, Brodski kvartet (Brodsky Quartet) je do danas nastupio na više od 3.000 koncerata na vodećim svetskim koncertnim pozornicama i objavio više od 60 diskografskih izdanja. Urođena radoznalost i velika želja za istraživanjem, vodile su ansambl u različitim umetničkim pravcima i osigurale su im ne samo značajno mesto na međunarodnoj sceni kamerne muzike, već i širok dijapazon muzičkog izraza. Zahvaljujući svojoj energiji i sviračkom umeću, osvojili su brojne nagrade i priznanja širom sveta, a svojim predanim pedagoškim radom prenose iskustva mladim generacijama muzičara. Tokom više od 45 godina karijere, Brodski kvartet je nastupao na najvećim festivalima i u prestižnim koncertnim dvoranama širom Australije, Azije, Severne i Južne Amerike, Južne Afrike i Evrope. Snimci koje redovno ostvaruju za radio i televiziju emituju se u svetskim okvirima.

Kvartet Brodski je poslednji put svirao u Beogradu pre 7 godina kada je izvodio dela naše kompozitorke Isidore Žebeljan, a na BEMUS-u će se predstaviti kompozicijama Šostakoviča, Betovena, Tanake i Mendelsona.


Erik Poppe,filmmaker. 9. oktobar 2018. Počinju Dani norveškog filma nova zemlja naslovna 18. septembar 2018. Prvi festival novog stvaralaštva „Njena zemlja“ Noc muzike 31. avgust 2018. Noć muzike tradicionalno na Tašmajdanu: Karmina Burana na otvorenom fb naslovna Todo Mundo 2018 30. avgust 2018. Zvezde i nade „world music“ scene na beogradskom festivalu „Todo Mundo“ · · ·