Prostor Sanjanja
13. dec
KULTURA · art

Želite li da zakoračite u imaginarni trenutak, krenete na putovanje kroz maštu, odlutate i otkrijete prostore i doživite nove emocije? Za ovo osmo izdanje, već tradicionalnih Čarobnih izloga, Francuski institut u Srbiji prepušta svoju galeriju u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu kreativnosti dvoje francusko-korejskih umetnika, Jisok Min i Taegon Kim.

U svojim radovima, oni istražuju granice između imaginarnog i realnog sveta, spoljašnjeg i unutrašnjeg, prisutnog i odsutnog, i kreiraju jedinstveno iskustvo koje spaja prirodu, putovanje, maštu i snove, jednom rečju, sve što podrazumevaju novogodišnji praznici.

Oba umetnika rođena su u Republici Koreji a studirala su na Univerzitetu u Strazburu. Ove godine projekat Čarobnih izloga vodi francusko-srpska kustoskinja Julia Rajačić a organizovan je u saradnji sa Ambasadom Republike Koreje u Srbiji.

do
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Francuski institut u Beogradu

Dugogodišnji sponzor Čarobnih izloga, Crédit Agricole Srbija, je i ove godine, kao i pet prethodnih omogućila da jedinstvena umetnička dela svim posetiocima i prolaznicima oplemene prazničnu sezonu.

Postavka je osmišljena kroz seriju od četiri instalacije čiji se izgled menja smenom dana i noći. Posetioci će moći da uđu u prostor same instalacije, koja će ih odvesti u drugu dimenziju i učiniti da postanu deo nje. Sve instalacije su inače prethodno već izvođene na otvorenom prostoru, a ovog puta se prilagođavaju zatvorenom prostoru izloga i pretvaraju u minijaturnu verziju fantastičnog sveta, sa sopstvenim pravilima i tajnama koje otkrivaju prolaznici i posetioci.

Svojim instalacijama koje povezuju predmete, slike, zvuk i svetlost, Jisok Min poziva posetioce da podele trenutke koji su na prvi pogled nezapaženi. Njeni omiljeni materijali su nestalni i nisu opipljivi: to su voda, vazduh, pesak, paučina, mirisi… Njeni radovi nas podsećaju da su snovi i fantazije sastavni deo našeg sveta, ali su manje uočljivi.
Jisok Min je završila istraživačke master studije vizuelnih umetnosti na Univerzitetu u Strazburu. Od tada su njeni radovi izlagani u muzejima i galerijama u Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kini, Belgiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji.

Crtač i dizajner Taegon Kim svoje emocije izražava svetlosnim instalacijama. Služi se optičkim nitima i led sijalicama kako bi stvorio misteriozne objekte koji najčešće podsećaju na odevne predmete. Njegove haljine od optičkih vlakana, inspirisane piscem Rolandom Bartom i njegovim delom Fragmenti ljubavnog govora, oživljavaju i pozivaju posmatrača da pusti mašti na volju i zamisli „da postaje osoba koju voli“. Taegon Kim je završio master studije na Univerzitetu Strazbur II. Njegove haljine su izlagane u brojnim muzejima (Muzeju dekorativnih umetnosti u Parizu, Ningbo umetničkom muzeju u Kini, TheMuseum u Kitčeneru, Kanada), kao i na raznim festivalima svetla, kao što su Festival svetla u Lionu, Londonu, Istanbulu, Pertu i Sidneju, Moskvi i Jerusalimu.

Tokom svog boravka u Beogradu, umetnici će voditi nekoliko radionica i susresti se sa studentima Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenih umetnosti, kao i sa decom koja pohađaju kreativne i jezičke radionice Francuskog instituta u Srbiji. Mali polaznici radionica Francuskog instituta kao i Francuske škole u Beogradu posebno će svojim radovima okititi izloge u Zmaj Jovinoj ulici.

10 slika ZIVKO GROZDANIC 22. novembar 2016. „10 slika“ – Izložba Živka Grozdanića BNU2 7. novembar 2016. Dani boje u Beogradu: Počinje šesta „Beogradska nedelja umetnosti“ iz kolekcije 2 4. novembar 2016. Izložba Aleksandra Zografa: „Dizni kao inspiracija“ Plakat izlozbe 1. novembar 2016. Otvaranje izložbe “Tesla i Pupin na istom putu” ·