4 elementa
15. apr
KULTURA · art

Muzej grada Beograda kao jedan od svojih prioriteta i osnovnih zadataka u razvijanju kulturne i umetničke scene grada posebnu pažnju posvećuje međunarodnoj kulturnoj saradnji.

Posle prošlogodišnjih veoma uspešnih nastupa savremenih austrijskih likovnih umetnika, gostovanja izložbe o Albrehtu Direru iz Slovačke u Konaku kneginje Ljubice i postavci izložbe „Beleške burnih odnosa“ u Beču, ove godine sa ponosom predstavlja četiri francuske umetnice koje se bave savremenom primenjenom umetnošću.

Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Muzej grada Beograda

Dajana Brenan, Edit Menije, Mičiko Seki i Mira Špadijer žive i rade u Parizu, poreklom su sa različitih kontinenata, a izlažu u svim krajevima sveta. Beograd im je usputna stanicau u zaista zavidnim umetničkim karijerama, ali ona stanica koja ih je posebno inspirisala. Četiri umetnice su bile u poseti Beogradu u februaru mesecu i tokom obilaska zgrade Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40b, istražujući i osećajući sirovi prostor ovog impozantog izložbenog mesta, izradile su umetničke predmete kao svoj pogled na taj prostor. Neka od dela koja će biti izložena nastala su samo za „Resavsku“ i nigde drugde na taj način neće biti izlagana.

Na izložbi će biti predstavnjen umetnički dizajniran nakit (Mira Špadijer), savremena keramika sa video i zvučnim instalacijama (Mičiko Seki), prepleti mreže (Edit Menije) i umetnički predmeti od tekstila (Dajana Brenan).

Evo kako one vide svoj nastup u Beogradu:

ČETIRI ELEMENTA

Četiri umetnice.

Dolaze sa četiri kraja sveta.

Spojila ih je jedna zemlja – Francuska. Imaju zajednički cilj: da podele svoju umetničku inspiraciju sa drugima. Bave se sa četiri različite umetničke discipline.

Ovoga proleća, one će osvojiti neke od veličanstvenih prostora Muzeja grada Beograda, u zdanju Resavske 40b, zauzimajući ogromne sobe, uspostavljajući dijalog sa prostorom koji ih okružuje i deleći svoje umetničke vizije sa beogradskom publikom.

ČETIRI ELEMENTA predstavljaju zajedničkim nastup Dajane Brenan (Diana Brennan), umetnice koja se bavim dizajnom tekstila, poreklom iz Australije; Edit Menije (Edith Meusnier), iz Francuske koja se bavi umetničkim instalacijama; Mičiko Seki (Michiko Seki), umetnice predmeta od porcenala, Japan i Francuska; Mire Špadijer poreklom sa naših prostora, koja dizajnira savremeni nakit.

Zajedničko im je iskustvo života i rada u Francuskoj, koje je, sasvim sigurno, uskladilo njihove vizije i nesumnjivo uticalo na njihov rad. Spojili su ih njihovi različiti umetnički pristupi i francuske veze. One vas pozivaju da im se pridružite na njihovim umetničkim proputovanjima, na kojima beskonačno malo i beskonačno veliko stupaju u dijalog sa Muzejem grada Beograda.

cover1 3. mart 2016. Izložba „Urban Traveler‟ u umetničkom prostoru U10 Lidija Delić 23. februar 2016. Otvaranje izložbe „Međuprostor“ Lidije Delić Nikola Velicki 4. februar 2016. Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Street art izložba 29. januar 2016. Grupna izložba uličnih umetnika „SCENA vol 2 – Pioniri“