"Leto bez meseca" Stefana Ivančića
17. jul
KULTURA · film/TV

Nakon 19 godina provedenih u Barseloni, odrastanja u Španiji i završetka Mašinskog fakulteta, Stefan Ivančić se vratio u Beograd ne bi li studirao Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Vratio se u grad u kojem je rođen ali ne i u državu iz koje je, početkom devedesetih, otišao. Vraćajući se nečem što više ne postoji, svetu koji je ne samo uništen, nestao, nego i namerno sakrivan i potiskivan u sećanju, Ivančić se svojim radom trudi da istraži odnose ljudi i okoline, te pokuša da nađe imenitelje i ideje koji mogu dovesti do bekstva od otuđenja i, ako ne stvaranja, barem sanjanja boljeg sveta. Mladi u Ivančićevim filmovima, nejasnog identiteta, ne znaju kako da funkcionišu u novonastalom sistemu i pravilima igre. Njihove živote podcrtava u isto vreme i besciljnost ali i vera u pravedniji svet, iako se na svakom koraku suočavaju sa strahovima, granicama i (raz)daljinama, naravno, van njihovih želja, volje ili moći da iste ukinu i izbrišu.

CZKD, Birčaninova 21
CZKD
Događaj na Facebooku

Pod nazivom Raz(daljine) Stefana Ivančića optika rastanka i povratka u dvorištu CZKD-a razgovaraće Ognjen Glavonić i Stefan Ivančić, a potom će biti prikazani filmovi :

Sekundarna sirovina, kratki dokumentarni (16 min)

Soles de primavera, kratki igrani (23 min)

1973 kratki dokumentarni (33 min)

Leto bez meseca , kratki igrani (31 min)

Planeta majmuna 17. jul 2014. U bioskopima: „Planeta majmuna – Revolucija“ Avioni 2 17. jul 2014. U bioskopima: „Avioni 2 – hrabri vatrogasci“ Festival holandskog filma 12. jul 2014. Festival holandskog filma Spasi nas od zla 10. jul 2014. U bioskopima: „Spasi nas od zla“ · ·