Damir Imamović Sevdah Takht
19. nov
KULTURA · muzika

U utorak, 19. novembra, u susret festivalu „Sarajevo, ljubavi moja, u Mikser Houseu nastupa Damir Imamović Sevdah Takht. Specijalni gost koncerta je Aleksandar Jovevski, multiinstrumentalista iz Makedonije, solista na kavalu, gajdama, tamburi i tapanu.

do
Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House/Reprodukcija
600
Događaj na Facebooku

Nakon dva uspešna albuma sa Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine Nenad Kovačić iz Zagreba i Ivan Mihajlović iz Beograda.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se sa majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu. Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pesama svoga dede, jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi sopstveni repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu.

Godine 2006. okuplja Damir Imamović Trio (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima DI3 Svira Standarde. Nakon serije uspešnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj i drugde.

April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog događaja „Xenophonia“.

U aprilu 2010. izlazi njegov prvi solo CD (Gramofon). Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, vašingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr. Njegov drugi solo album zove se Svrzina kuća i snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju Svrzina kuća u Sarajevu.

Od 2012. Damir najviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije).

Organizatori koncerta su Mikser House i Reprodukcija, a karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima. Cena ulaznica u pretprodaji je 600 dinara, dok će na ulazu biti 800 dinara.

Vasil Hadžimanov 16. novembar 2013. Vasil Hadžimanov u okviru serijala Amstel Unplugged Arsen Dedić 14. novembar 2013. Arsen i Matija Dedić u Beogradu Jovan Kolundžija 13. novembar 2013. Gala koncert Jovana Kolundžije i Gudača svetog Đorđa Efterklang_byKimSvensson 9. novembar 2013. Efterklang i grupa Ti u Gun klubu