Indonezijska kuhinja
25. feb
PULS GRADA · gastro

Ambasada republike Indonezije u hotelu Crowne Plaza organizuje od danas Dane Indonezije. Specijalno za ovu priliku u Beograd dolazi poznati indonežanski kuvar Vindeks Valentino Tengker koji će se postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.

do
Crowne Plaza, Vladimira Popovića, Beograd

Zbog specifičnih  geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija – Indije, Kine, Evrope, indonežanska kuhinja je jedna od najraznolikijih  na svetu. Indonežanska trpeza ne samo da predstavlja vatromet živopisnih boja voća i povrća ekvatorijalnog podneblja (jagoda, banana, dinja, džekfrut, rambutan, pitaja – zmajsko voće), već i simfoniju mirisa i delikatnih ukusa plodova mora i mesa.  Na ostrvu Sumatra kuhinja je bliska indijskoj – koristi se začin kari  pri pripremanju mesa i povrća. Sa druge strane, Java je očuvala davnašnje kulinarske afinitete uz primesu uticaja iz Kine. Prva asocijacija na indonežansku kuhinju je obilje začina – čilija,  muskatnog oraščića, karanfilića, kurkume, đumbira čija kombinacija daje neverovatne ukuse jelu. U prilog tome govori i činjenica da je jedan od specijaliteta zapadne Sumatre, jelo rending, proglašeno za najukusnije jelo na svetu u kategoriji 50 najukusnijih jela sveta, na osnovu online glasanja citalaca portala CNN. To je govedina barena u kokosovom mleku sa dodatkom limunove trave, kurkume, belog luka, čilija i đumbira.

Tokom ovih sedam dana, od 12 do 16 časova, u okviru specijalnog menija, naći će se čuveni specijaliteti kao što su soto ajam, sate, gado gado, nasi goreng i čuveni tradicionalni ljuti sos sambal.

Pivo 23. februar 2014. Degustacija kućnog piva Balkan Cheese Festival 25. januar 2014. Festival sireva sa Balkana u Mikser houseu Mikser Design Food 22. decembar 2013. Novogodišnje izdanje Mikser Design Food marketa Wine & Dine 16. novembar 2013. Vikend u Savamali u znaku vina i gastronomije ·