Kinoteka omaž Anji Brejen
11. okt
KULTURA · film/TV

Najznačajnija dela proslavljene norveške autorke Anje Brejen, rediteljke i scenaristkinje, biće prikazana u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj u period od 11 do 16. oktobra u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji i Norveškog filmskog instituta. Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju neka od njenih najznačajnijih ostvarenja, dugometražne igrane filmove, ali i mogućnost da prisustvuju programu kratkometražnih filmova kao i master class – u na kome će autorka lično prisustvovati.
Program će biti otvoren projekcijom filma “Supruge”, u utorak 11. oktobra u 20 h, dok će master class uz projekciju kratkih filmova biti održan u sredu i četvrtak u isto vreme. Ostale projekcije filmskih ostvaranja (“Silovanje”, “Igre ljubavi i usamljensoti”, “Lov na veštice”, “Supruge, deset godina kasnije”) planirane su svaki dan u 20 h zaključno sa nedeljom, 16. oktobra.

do
Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Jugoslovenska kinoteka

Umetnički izraz Anje Brejen, zasnovan je na istraživanju društvenih i političkih problema i izazova, kao i na položaju žena u društvu. Njena ostvarenje, dokumentarni filmovi sa početka karijere, kao i igrani filmovi nakon toga, prevazilaze modernistički avangardni kanon zbog svog ličnog karaktera primenjivale su tradiciju Bergmanovog intimističkog filma. Orginalni filmski izraz ove autorke, koji kombinuje realistične scene i ekspresivne snove, prepoznat je od publike i stručne javnosti, zbog čega su njena dela deo značajnih međunarodnih festivala.

Sedam veličanstvenih 7. oktobar 2016. Novi evropski bioskop – Bioskop “Sedam veličanstvenih” MikroFAF 7. oktobar 2016. Spremite se za 7. MikroFAF Balkanima 4. oktobar 2016. 13. Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ Španski metar 3. oktobar 2016. Španski Road Movie: Počinje ciklus španskih filmova o putovanjima · ·