Danilo Kiš
22. avg
KULTURA · knjige

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, izdavačka kuća Arhipelag organizuje multimedijalni program „Danilo Kiš, 80 godina“ u sali Amerikana Doma omladine Beograda. U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša Arhipelag je objavio dela ovog pisca u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani „Mansarda“ i „Psalam 44″, potom knjige iz porodičnog ciklusa: „Rani jadi“, „Bašta, pepeo“ i „Peščanik“, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Enciklopedija mrtvih“ i posthumno objavljena knjiga „Lauta i ožiljci“, „Pesme/Elektra“ i knjiga drama i filmskih scenarija „Noć i magla“.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Arhipelag
Događaj na Facebooku

U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag priređuje razgovor: Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma. U ovom razgovoru učestvuju pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović. Moderator je književna kritičarka Tamara Krstić. U drugom delu programa, publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša Noć i magla. Ova TV drama je prikazana na Radio televiziji Beograd u januaru i julu 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević. TV dramu Noć i magla publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina, a Arhipelag je prikazuje uz podršku i saglasnost RTS.

Baushtelle 30. januar 2015. Baushtelle Balkan Temple – tribina, performas i koncerti Alen Badju 12. januar 2015. Alen Badju gostuje u Beogradu i Novom Sadu Inkluzija 19. decembar 2014. Regionalni pozorišni trening sa konferencijom: Inkluzija manjina ne treba biti Iluzija O čemu govorimo kad govorimo o Evropi 5. decembar 2014. Beogradska debata o Evropi: O čemu govorimo kad govorimo o Evropi · · ·