Samo moje - autorka Jelena Jankovic 2
21. okt
KULTURA · PLES

„KONDENZ“ festival savremenog plesa i performansa svake godine predstavlja izbor najnovijih radova autora iz Srbije i iz inostranstva, suočavajući se sa brojnim izazovima koji postaju konstitutivni deo samog festivala. Od svog početka 2008. godine, „KONDENZ“ je u svakom izdanju apsorbovao (ne)uslove produkcije svog, ka eksperimentu i kritici usmerenog programskog i produkcijskog opredeljenja, nudeći publici, a često radeći sa samom publikom, nove formate festivalske produkcije, umetničkog izražavanja i neposrednog delovanja u polju kulture i društva.

„KONDENZ“ reaguje i na sve prisutniji trend zanemarivanja generacija domaćih koreografa i plesača koji poslednjih decenija ulažu sopstveni rad u razvoj domaće plesne scene i predstavljanje kulture Srbije širom sveta. „KONDENZ“ doprinesi kreiranju razvojne kulturne politike koja je senzibilisana za nova umetnička polja, eksperimente i podršku mladim umetnicima.

do
Kulturni centar "Magacin", Kraljevića Marka 4 / BITEF teatar, Skver Mire Trailović 1
Stanica Servis za savremeni ples
Događaj na Facebooku

KONDENZ su ove godine osmislili Ana Dubljević, Dalija Aćin Thelander, Dragana Bulut, Dušan Murić, Igor Koruga, Jovana Rakić, Ksenija Đurović, Marijana Cvetković, Marko Milić i Mirjana Dragosavljević – plesači, koreografi, autori i kulturni radnici sa savremene plesne scene.

Na pitanje zašto je potreban ovakav festival Beogradu jedna od urednica programa, Marijana Cvetković, odgovara: „Zato što  ovakav festival ne postoji u Beogradu, velikom gradu sa veoma bogatim kulturnim životom i živom savremenom umetničkom scenom. Kondenz pokušava da pokaže kako je moguće izaći iz uskih disciplinarnih formata u umetnosti i stvoriti nove, neočekivane, uzbudljive i istovremeno kritičke programe koji koriste sredstva plesa, performansa, pozorišta, muzike, novih medija, vizuelnih umetnosti, književnosti, teorije, nauke… Kondenz nije samo festival plesa, to je događaj koji aktivira različite zajednice i obraća im se sa ciljem da ih pozove na zajedničko promišljanje savremene kulture i savremenog društva kroz prizmu savremenog plesa i njegove pozicije na kulturnoj sceni. On se pravi svake godine kao ogledalo procesa koji se dešavaju u našoj kulturi i koji tu kulturu oblikuju i kao praksu i kao sistem (koji tu praksu nužno ne prati, već je često je marginalizuje i ignoriše). U tome vidim značaj Kondenza za zajednicu koja je šira od plesne”.

U okviru festivala 24. oktobra u BITEF Teatru biće izvedena i predstava Samo moje, Igora Koruge i Ane Dubljević koju je beogradska publika imala priliku da vidi na ovogodišnjem BITEFu. Ovaj rad bavi se istraživanjem tzv. ,,negativnih osećanja” pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života u kapitalističkom društvu.

Sledećeg dana, 25. oktobra takođe u BITEF Teatru Dragana Bulut će izvesti novu epizodu u serijalu njenog umetničkog istraživanja koje se bavi zombi figurom kao metaforom savremenog čoveka i društva Povratak Zombija, ep. 3.

Festival će ugostiti i učesnike platforme Kritičke prakse (Made in YU), kreirane radi podrške mladim i perspektivnim teoretičarima i kritičarima koji pišu o performansu i plesu.

KONDENZ festival savremenog plesa i performansa 2016 podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, mreže Life Long Burning i Nomad Dance Academy, East European Performing Arts Platform, Trust for Mutual Understanding i program Movement Research, Ambasada Švedske i Program Kreativna Evropa Evropske unije.

Festival se održava u okviru programa Na sopstveni pogon asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. Partneri festivala su Magacin u Kraljevića Marka, Kulturni centar Rex, BITEF Teatar, klub Petak, Rekonstrukcija ženski fond i Smart kolektiv.

BDP vol. 2 8. oktobar 2016. Balkan Dance Project vol. 2 stepa 14. jul 2016. Državni kozački ansambl pesama i igara „Slobodna stepa“ u Sava Centru ana_karenjina 8. jun 2016. Baletski spektakl „Ana Karenjina“ u Sava Centru Una saga Serbica cover1 7. maj 2016. Una Saga Serbica u Sava Centru ·