Dan internet domena Srbije
10. mar
U VAZDUHU · tech/web

Ovogodišnji DIDS 2015, pod sloganom „U kom si internet filmu?“, biće održan 10. i 11. marta u Hotelu „Metropol“ u Beogradu, a organizator je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .SRB domenskim prostorima Srbije ovog puta je podeljena u dva dana, tako da je prvog dana standardni program za prijavljene posetioce, a drugog dana je regionalni stručni internet skup za pozvane učesnike.

Hotel Metropol, Bulevar Kralja Aleksandra 69
RNIDS

Ono što ovogodišnji DIDS čini posebnim je podrška dobijena od ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

Program Dana internet domena Srbije 10. marta je tradicionalno podeljen u tri tematska bloka, sa oko tridesetak relevantnih sagovornika i moderatora iz zemlje i sveta. U prvom bloku pod nazivom „Gospodari Interneta“ biće govora o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade Sjedinjenih Američkih Država na „sve nas“. Koje bi bile uloge „svih nas“ i čiji je naš Internet, pitanja su na koja će pokušati da odgovore strani gosti DIDS-a: Jean-Jacques Sahel, potpredsednik ICANN-a za Evropu, Michael Silber, član Upravnog odbora ICANN-a, Martin Boyle, stariji savetnik za politiku britanskog nacionalnog registra i Leonid Todorov, rukovodilac eksternih komunikacija ruskog nacionalnog registra i generalni direktor udruženja nacionalnih internet registara u regionu Azije i Pacifika (APTLD). Moderator prvog bloka je Vladimir Radunović, a u ime RNIDS-a uvodnu reč imaće predsednik Upravnog odbora Dušan Stojičević. Drugi blok pod nazivom „Pozovi E radi trgovine“ posvećen je e-Trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Moderator bloka je Miloš Petrović, a u panel diskusiji učestvuju i Dragan Varagić, Boris Ilić i predstavnici nekoliko domaćih onlajn prodavnica. Treći blok nosi naziv „Domen koji obećava“ i daje primere uspešnih sajtova i onlajn projekata na nacionalnim internet domenima .RS i .SRB. Moderator trećeg bloka je Radomir Lale Marković, koji će predstaviti desetak domaćih internet lokacija, uz pomoć njihovih autora i osnivača.

Drugog dana DIDS-a, 11. marta, biće održan Regionalni internet forum, koji okuplja predstavnike regionalnih nacionalnih registara, kao i predstavnike državnih organa, lokalnih internet zajednica i globalnih internet organizacija.

U prvom bloku, čiji je moderator Vojislav Rodić, biće predstavljene regionalne aktivnosti u oblasti Interneta i održan pripremni sastanak za predstojeću EuroDIG konferenciju u Sofiji. Moderator drugog bloka je Slobodan Marković, a diskusija je na temu primene višeakterskog modela za upravljanje internet organizacijama u regionu. Treći blok govori o primeni lokalnih pisama na Internetu i tehničkim pitanjima internet registara, a moderator je Dušan Stojičević.

Wireless Media predstavlja WM APP BUILDER 19. jul 0400. Wireless Media predstavlja WM APP BUILDER Sajam tehnike 12. maj 2014. Počinje Sajam tehnike u Beogradu