Direr Nosorog
19. jul
KULTURA · art

U Muzeju grada Beograda u petak 4. septembra u 19 časova, u Konaku knjeginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8), biće otvorena izložba „Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog“.

Konak knjeginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8
Događaj na Facebooku

Izložba je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, a beogradska publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I.

Autor izložbe, Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi “duh vremena” i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. „Kao pravi predstavnici humanizma i renesanse, Direr i njegovi savremenici dobro su poznavali antičku umetnost i biblijske spise, nalazeći inspiraciju u večnoj temi ljudske borbe između dobra i zla.“, navodi autor postavke.

„Među izloženim radovima posebno mesto zauzimaju Direrova dela Nosorog i Vitez, smrt i đavo. Od listova iz ciklusa Apokalipsa sv. Jovana, Život device Marije i Velika Pasija izdvaja se Sv. Mihailo u borbi sa aždajom. Centralno mesto Trijumfalne povorke predstavljaju Trijumfalne kočije, kao presudan događaj za Maksimilijanov život i njegovu politiku: venčanje sa ćerkom Šarla Smelog, naslednicom Burgundije.“, izjavila je Danijela Vanušić, kustoskinja Muzeja grada.

Marko Tirnanić 3. septembar 2015. Izložba Marka Tirnanića „Sve je pod kontrolom“ u galeriji U 10 Slavimir Stojanović izložba retrospektivna 3. septembar 2015. Izložba „Complicate Simply“ – tri decenije rada Slavimira Stojanovića Ema Fik "Snippets of Serbia" 19. jul 2400. Izložba i promocija knjige “Snipetts of Serbia” Eme Fik Šumski 17. jul 2015. Međunarodna izložba ilustracija Novi Karneval