Filozofski teatar
24. avg
KULTURA · film/TV

Hrvatski filozof i osnivač Filizofskog teatra Srećko Horvat ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta usuđuje se da govori o ljubavi, kako sam ističe, uz sve rizike koje pričanje na ovu temu sa sobom nosi. Ovo je i prilika da publika upozna novu knjigu mladog filozofa „Radikalnost ljubavi“.

Drugi Filozofski teatar u Beogradu i promocija knjige „Radikalnost ljubavi“ održaće se na Dan zaljubljenih, u nedelju, 14. februara na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta od 20 sati.

Narodno pozorište, Francuska 3
Događaj na Facebooku

„Radikalnost ljubavi“ polazi od teze da revolucija i ljubav imaju nešto zajedničko: kao što nije dovoljno okupirati trg ili postaviti barikadu, tako nije dovoljno ni samo flertovati ili često menjati partnere. Kako bismo spoznali „radikalnost ljubavi“, potrebno je nešto više. Biti veran ideji revolucije ili ljubavi znači pre svega izgraditi novi svet, a kroz izgradnju novog sveta otvara se i mogućnost za izgradnju nas samih. I obrnuto: tek ako sebe izgradimo kao drugačije i bolje ljude, možemo graditi drugačiji i bolji svet, i u revoluciji, i u ljubavi.

Nakon predavanja o glavnim tezama „Radikalnosti ljubavi“, razgovor sa Srećkom Horvatom vodiće dramaturškinja Maja Pelević.

Srećko Horvat, hrvatski filozof, pisac i prevodilac, jedan je od osnivača Subversive Festivala, koji svake godine okuplja u Zagrebu velika svetska imena savremene levice. Prvi put u žižu interesovanja javnosti došao je zahvaljujući uverljivo argumentovanoj knjizi „Protiv političke korektnosti“, koja je 2007. izašla u „Biblioteci XX vek“ Ivana Čolovića. Otad je napisao više od deset knjiga, prevedenih na desetak jezika, te se svojim delovanjem profilisao u jednog od važnijih intelektualaca na Balkanu.

Our Last Tango 29. januar 2016. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ po 12. put u Beogradu Trči zeko trči 21. decembar 2015. Najkraći dan: Događaj koji slavi kratkometražni film Kuda dalje 24. avgust 2400. Projekcija dokumentarnog filma „Kuda dalje“ Wakeup Festival 11. decembar 2015. Festival WakEUp! nastavlja se filmskim pričama u Parobrodu