Ulična galerija
25. apr
KULTURA · art

U petak 25. aprila od 20 časova, Ulična galerija slavi drugi rođendan otvaranjem izložbe STRITSKRIN, grupe autora SILKSKRIN, nastupom HORKESTRA i druženjem sa prijateljima, kolegama, umetnicima, posetiocima i slučajnim prolaznicima.

Ulična galerija, Čavketov prolaz
Događaj na Facebooku

Ulična galerija pokušava da okupi i artikuliše poziciju kako kulturne tako i društvene margine. Smeštena u nekada zapušteni prolaz i okružena mnogobrojnim komercijalnim sadržajima, njena svrha nadilazi čisto galerijsku ili kulturnu funkciju. Njena temeljna uloga je propitivanje same mogućnosti postojanja takvih prostora, i šire – odnosa koji utiču na razvoj grada.

Od svog nastanka u aprilu 2012. godine prikazane su ukupno 33 samostalne ili grupne izložbe, čim je savremeno umetničko stvaralaštvo približeno građanima. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio nam je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicima koji su ih predlagali, stoji u saopštenju povodom dve godine postojanja ove galerije. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzele priče o raseljavanju Roma, životu beskućnika i azilanata, problemima starih ili političkim ubistvima. Ako je prvu godinu obeležila angažovana fotografija, druga je donela šarenlikost medija, internacionalnih autora i umetničkog senzibiliteta. Galerija je posebno bila otvorena prema autorima koji rade i stvaraju u kolektivu Inex film, jer se nalazi na istom talasu uradi sam filozofije bavljenja gradom.

Pored velikog broja izložbi galerija je ugostila nekoliko festivala, filmskih projekcija i radionica, pa su tako u njoj održani i festival Radost ludost i Mikro festival amaterskog filma. U saradnji sa klubom Podmornica zajednički su organizovani mnogi koncerti, a uspešno je realizovana i inicijativa da se prolaz u kome se galerija nalazi, nazove Čavketov pasaž. Treba pomenuti i saradnje sa Muzejom savremene umetnosti, galerijom Remont, kao i podršku opštine Stari grad i Grada Beograda.

Kao članica Nezavisne kulturne scene Srbije, Ulična galerija deli sudbinu velikog broja organizacija širom Srbije koje se, kako inovativnošću umetničkog izražaja, tako i prostom domišljatošću u preživljavanju i održavanju produkcije bore za poboljšanje uslova rada i stvaranja umetnika.

O kolektivu SilkSkrin:

Umetnički tim SilkSkrin čini četvoro vizuelnih umetnika iz Beograda okupljenih u misiji produkcije originalnih umetničkih radova i promovisanja autorskog izraza u oblasti grafičkih komunikacija.

Od 2009. godine, SilkSkrin istražuje, eksperimentiše i obogaćuje svoj rad krećući se kroz široko polje grafičkih komunikacija. Bilo putem tradicionalne grafike (sito štampe) bilo putem savremenih tehnologija, popkulturni citati, street art, ilustracija, grafički dizajn i prožimanje dizajna i umetnosti uvek su aktuelne teme Silkskrin tima.

SilkSkrin čine: Natalija Dabić, Nikola Korać, Željko Lončar, Milica Pantelić.

Ivana Popov 9. april 2014. Izložba Ivane Popov u galeriji Remont Sebastian Garcia Huidobro 8. april 2014. Otvaranje izložbe LIVING SYSTEMS čileanskog umetnika Sebastiana Garcije Huidobra Otvaranje izložbe Beogradski susreti 25. mart 2014. Otvaranje izložbe grafika sa 7. Međunarodne grafičke radionice BEOGRADSKI SUSRETI 2013 plesni spektakl
Una Saga Serbica 23. mart 2014. Una Saga Serbica sutra u Novom Sadu ·