stepa
14. jul
KULTURA · PLES

Ansambl je osnovan 2005. godine odlukom administracije i Gradske dume Stavropolјa kao profesionalni državni kozački ansambl pesama i igara „Slobodna stepa“. Naziv Ansambla odražava suštinu kozaka, njegovu vekovnu težnju da bude nezavisan, slobodan, „volјan“. Kozak-ratnik i njegov konj, verni saborac, bili su gospodari nepregledne stepe.

Na repertoaru Ansambla su vokalno-koreografske kompozicije, ratne, vesele pesme za igru i mnoge druge. Tu su i igre koje oslikavaju kulturu stanovnika Tereka, Kubanja, Dona i Zaporožja. Stvaralaštvo Ansambla predstavlјa harmoničan spoj žanrova – horskog pevanja, narodne igre i muzike. Gotovo svaku pesmu prate scenski elementi, najčešće je to igra, ali sa druge strane, i horsko pevanje. Gledalac se ponekad može zbuniti – ko su ovde pevači, a ko igrači? Dodatnu živopisnost Ansamblu pridodaju i ručno izrađeni kostimi, koji oslikavaju način života kozaka.

Milenija Popovića 9
Sava Centar
1.200, 1.600 i 1.900
ana_karenjina 8. jun 2016. Baletski spektakl „Ana Karenjina“ u Sava Centru Una saga Serbica cover1 7. maj 2016. Una Saga Serbica u Sava Centru Dečiji baletski festival 28. april 2016. Dečiji baletski festival održava se po drugi put Sanjam i stvaram 21. april 2016. Performans “Sanjam i stvaram” u KC Rex