Jedna kniga jedan grad
20. nov
KULTURA · knjige

Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, održaće se od 20. do 23. novembra i biće posvećena Napuljskoj tetralogiji Elene Ferante, jedne od sto najuticajnijih osoba na svetu po izboru magazina Time. U okviru programa „Elena Ferante – naša genijalna prijateljica”, koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Nađa Bobičić, Jelena Lalatović, Nađa Duhaček, Minja Bogavac, Marija Ratković, Milica Laufer Dubravka Đurić, Vladislava Gordić Petković i mnoge druge. Program se sastoji od glavnog i pratećeg dela, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.

U utorak, 20. novembra u 19 časova, program će svečano otvoriti gospođa Paola Kordone, ataše Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i gospodin Nemanja Rotar, član Gradskog veća Grada Pančeva, zadužen za kulturu i omladinu. U okviru programa prve večeri manifestacije pod nazivom Književni fenomen: Elena Ferante, učestvuju Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, i Nađa Bobičić, književna kritičarka. Učesnici će govoriti o suštini tajnovitosti Elene Ferante, o razlozima zbog kojih je njen književni opus važan, o načinu na koji Ferante posmatra svoje junakinje, i sličnim temama. Urednica i moderatorka programa prve večeri je Dragana Mladenović, pesnikinja.

do
Gradska biblioteka Pančevo
Gradska biblioteka Pančevo
Besplatno
Događaj na Facebooku

Druge večeri manifestacije, u sredu, 21. novembra u 19 časova, pod nazivom Feminizam u delima Elene Ferante biće reči o žensko – ženskim odnosima, odnosu majke i ćerke, smenjivanju rivalstva i solidarnosti u odnosu između prijateljica, kao i o specifičnostima ženskog iskustva u vezi sa ograničenjima patrijarhalne porodice i muškim nasiljem. Učesnice druge večeri manifestacije su Jelena Lalatović, književna kritičarka i Nađa Duhaček, predavačica Centra za ženske studije, a urednica i moderatorka programa je Jovana Svirac, pesnikinja.

Program treće večeri manifestacije pod nazivom Srpska ženska književnost: feminizam i kanon, koji će se održati u četvrtak, 22. novembra u 19 časova, biće posvećen analizi kanona savremene srpske ženske književnosti, koja nastoji da prekine usmerenost književnog kanona na stvaralaštvo muških pisaca i da ga izmeni tako što će preispitati granice definicija istorije i identiteta. O toj temi govoriće Dubravka Đurić, feministička pesnikinja i teoretičarka, i Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka. Jasmina Topić, književnica, je urednica i moderatorka programa treće večeri.

Četvrto veče manifestacije, petak, 23. novembar u 19 časova, koje nosi naziv Žena kao simbol borbe za društvene promene u delima Elene Ferante, na simboličan način povezuje pedesetogodišnjicu od Studentskih demonstracija 1968. u Jugoslaviji sa sličnim procesima opisanim u jednom od romana Napuljske tetralogije. Kakva je uloga žene u pokretanju/podržavanju političkih i ekonomskih promena (u svetu, Italiji, Ex Jugoslaviji)? Učesnice završne večeri manifestacije su Minja Bogavac, dramaturškinja, Marija Ratković, novinarka, i Milica Laufer, osnivačica i glavna urednica MILICA magazina. Urednica i moderatorka programa je Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme.

U okviru pratećeg programa, u subotu, 17. novembra u 16 časova održaće se Ženski dan Pančevo – Mapiranje emocija u telu, koji organizuje Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG. Program će voditi Jelena Memet, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke. U sredu, 21. novembra u 19 časova, održaće se Javna akcija u okviru projekta Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje – feministički pristup obrazovanju, koju organizuju Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG i Autonomni ženski centar. Program Furam feminizam – promocija istoimenog priručnika Kreativnog centra, održaće se u četvrtak, 22. novembra u 12 časova. Učestvuju: Ana Pejović, koautorka i Marijana Kraker, aktivistkinja Udruženja FemPlatz iz Pančeva. Moderatorka programa je Mima Gavrilov, istoričarka umetnosti.

Program:

Utorak, 20. novembar u 19.00
Književni fenomen: Elena Ferante
Učestvuju: Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, i Nađa Bobičić, književna kritičarka
Urednica i moderatorka programa: Dragana Mladenović, pesnikinja

Sreda, 21. novembar u 19.00
Feminizam u delima Elene Ferante
Učestvuju: Jelena Lalatović, književna kritičarka, i Nađa Duhaček, predavačica Centra za ženske studije
Urednica i moderatorka programa: Jovana Svirac, pesnikinja

Četvrtak, 22. novembar u 19.00
Srpska ženska književnost: feminizam i kanon
Učestvuju: Dubravka Đurić, feministička pesnikinja i teoretičarka, i Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka
Urednica i moderatorka programa: Jasmina Topić, književnica

Petak, 23. novembar u 19.00
Žena kao simbol borbe za društvene promene u delima Elene Ferante
Učestvuju: Minja Bogavac, dramaturškinja, Marija Ratković, novinarka i Milica Laufer, osnivačica i urednica MILICA magazina
Urednica i moderatorka programa: Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme

Prateći program:
Subota, 17. novembar u 15.00
Ženski dan Pančevo – Mapiranje emocija u telu
Voditeljka programa: Jelena Memet, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke
Organizuje: Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG

Sreda, 21. novembar u 19.00
Javna akcija u okviru projekta Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje – feministički pristup obrazovanju
Organizuju: Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG i Autonomni ženski centar

Četvrtak, 22. novembar u 12.00
Furam feminizam – promocija istoimenog priručnika Kreativnog centra
Učestvuju: Ana Pejović, koautorka, i Marijana Kraker, aktivistkinja Udruženja FemPlatz iz Pančeva
Moderatorka programa: Mima Gavrilov, istoričarka umetnosti


baner_sajamknjiga2018_1136x455_srp 21. oktobar 2018. 63. Beogradski sajam knjiga Mladen Milosavljević(1) 4. jul 2018. Predstavljanje romana „Kal juga“ Mladena Milosavljevića 7. Beogradski festival evropske književnosti logo 26. jun 2018. 7. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine Noc_knjige_PLAKAT_jun_2018_45x65cm 8. jun 2018. Noć knjige 8. juna od 17 sati do ponoći · · ·