Messi
30. jan
KULTURA · film/TV

Jedinstveni evropski bioskop po jedanaesti put vam predstavlja vrhunske moderne dokumentarce! Filmovi koji upravo ovog trenutka osvajaju bioskope u Francuskoj, Holandiji ili širom sveta.

Filmovi koji su obeležili vodeće evropske i svetske festivale. Sedam sjajnih dokumentaraca očekuju nas u Sava centru od 30. januara do 5. februara na festivalu „7 veličanstvenih“.

Centar Sava, Milentija Popovića 9
Sedam veličanstvenih

Selektor je ponovo Tue Stin Miler, koji o ovogodišnjem programu kaže: „Da li možemo da živimo bez umetnosti? Naravno da ne i nadamo se da festival „Sedam veličanstvenih“ 2015. potvrđuje vrednost gledanja umetničkog filma koji nam pruža nešto o čemu razmišljamo, iskustva, radost, možda tugu ili bes, a možda nas podstakne da se borimo za promenu, osetimo ljubav… isto ono što su hteli Rembrant i VermerHals u svoje vreme. Ova trojica, kao i svi ostali veliki umetnici koji su duže od decenije čekali da dobiju novi dom, što vidimo u Novom Rejks muzeju autorke Uke Hogendejk, sjajnom prikazu susreta profesionalaca koji brinu o umetnosti i građana Amsterdama, uključujući i ljude od moći.

Mesi… da li je dobar, možemo li da ga dobijemo? Film o jedinstvenom Argentincu u čijim umetničkim fudbalskim nastupima uživa ceo svet. Odgovor na oba pitanja bio je potvrdan i posle provere eventualne zainteresovanosti publike, film Aleksa de la Iglesije je uključen u program. Nadam se da ću videti roditelje koji dovode svoju decu tinejdžere da vide svog idola na velikom platnu. Nova festivalska publika!

Još jedna inovacija u ovogodišnjem programu je Virunga, Engleza Orlanda fon Ajnzidla (izvršni producent Leonardo Dikaprio!), film koji snažnim izrazom i hrabrim ljudima na ekranu poziva da se zaštiti Nacionalni park Virunga u Kongu.

„Morate da volite svoje junake i da učinite sve što je u vašoj moći kako bi oni stekli poverenje u posao koji je vama poveren…“, kaže Kamila Nilson, režiser Demokrata, izuzetno lepo ispričane priče iz Zimbabvea, gde je autorka, što je senzacionalno, dobila dozvolu da prati dva harizmatična čoveka čiji je zadatak da sastave novi ustav.

Reč Ljubav je i u engleskom naslovu finskog filma autorke Virpi SutariGarden Lovers (Ljubitelji bašta ili Baštenski ljubavnici), filma koji vas neprestano iznenađuje divnim junacima; smejete se, osmehujete se i opominjete sebe da Ljubav treba negovati kao biljke u našoj bašti.

Zaista je tako, kao što treba negovati i naše razumevanje ljudi koji misle i ponašaju se drugačije nego većina nas. Portugalac Žorž Pelikanu nas poziva u bolnicu svojim filmom „Iznenada moje su misli stale“, koji s humorom i originalnim načinom pričanja uvodi glumca koji pokušava da razume i izrazi ludilo uz pomoć inteligentnih pacijenata.

Francuski par Klodin Bori i Patris Šanjar dolaze ponovo na „Sedam veličanstvenih“ s Pravilima igre, novom sociološkom, da, zašto da je ne nazovemo „dokumentarističkom ljubavnom pričom“, jer to je osećanje koje je duboko u njihovom filmu o mladima uvedenim u prilično beznadežnu obuku, ali koji uspevaju da u svemu tome zadrže sopstvena ubeđenja.“

mortdecai 22. januar 2015. Novi film Džoni Depa „Mortdekai“ u Cineplexxu Top je bio vreo 15. januar 2015. „Top je bio vreo“ u bioskopima Gospodar venčanja 15. januar 2015. Komedija „Gospodar venčanja” u Cineplexxu foto5 23. decembar 2014. Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ u Sava Centru