Festival italijanskog filma
16. sep
KULTURA · film/TV

Značajna filmska manifestacija, Festival italijanskog filma, održaće se po drugi put u Beogradu od 16. do 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci uz nekoliko programskih celina, među kojima su: premijerno prikazivanje najnovijih italijanskih filmova, poslovni susreti u cilju stvaranja novih koprodukcija između Srbije i Italije, posebne izložbe inspirisane italijanskim filmom. Festival organizuju kulturno udruženje Excellence, Institut Luče/Činečita iz Rima i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Specijalni gost festivala biće Paolo Đenoveze, jedan od trenutno najpoznatijih italijanskih reditelja, koji će na otvaranju festivala predstaviti svoj film “Potpuni stranci” (“Perfetti Sconosciuti”) koji je u Italiji postigao rekordnu gledanost. Posle projekcije predviđen je susret autora sa publikom.

do
Jugoslovenska kinoteka
Italijanski institut za kulturu

Ovaj događaj predstavlja najznačajniju manifestaciju u regionu u potpunosti posvećenu savremenom italijanskom filmu i njegovim klasičnim ostvarenjima. Fokus drugog izdanja ovog festivala u Srbiji, posle velikog uspeha postignutog prošle godine, stavljen je na prve i druge filmove nove generacije italijanskih autora predstavljenih na Venecijanskom filmskom festivalu. Selekciju filmova i umetničku superviziju priredio je prestižni Institut Luče/Činečita iz Rima koji se bavi promocijom  filmske kulture. U okviru manifestacije predviđeni su i susreti između predstavnika distibuterskih kuća u Srbiji.

Ovogodišnji Festival nastavlja priču o italijanskom filmu dvadesetog veka, započetu tokom izdanja festivala iz 2016. godine, i pruža priliku da se ponovo vide neka od klasičnih autorskih ostvarenja koja su obeležila italijansku kinematografiju.

Biće organizovani i susreti između predstavnika sektora posvećenog koprodukciji, italijanskom i srpskom zakonodavstvu za finansiranje kinematografije, kao i razvoju  digitalizacije  i satelitske distribucije.

Paralelne vizije 13. septembar 2017. Paralelne vizije: Igrani i dokumentarni muzički filmovi u bioskopu Doma omladine 20448998_10155583016602905_424050087250997593_o_cover 1. septembar 2017. Cinema City – Internacionalni filmski festival 2017 Bajirao Mastani 27. avgust 2017. Filmstreet uz indijski blokbaster “Bajirao Mastani” FESA17poster-740x1020_cover 26. avgust 2017. Festival evropske studentske animacije – FESA 2017 · ·