Krokodil festival
24. jun
KULTURA

Osmo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom “KROKODIL na putu oko Sveta” (KROKODIL Goes Global) održaće se u petak i subotu 24. i 25. juna na već dobro poznatom prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju i 27. Juna u Pozorištu lutaka u Nišu.

Festival KROKODIL će i ove godine nastaviti tradiciju smenjivanja javnih čitanja sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni koju je ustanovio pre tri godine. Sofa-intervjui nude mešavinu uzbudljivih diskusija i živih čitanja. Ove godine učestvuju neki od najpoznatijih regionalnih pisaca: Svetislav Basara i Robert Perišić ali i ugledna istoričarka Dubravka Stojanović te svakako najkontraverzniji hrvatski pozorišni reditelj danas Oliver Frljić.

Regionalna priroda festivala KROKODIL reflektuje se u jakom izboru autora iz našeg regiona. S nama će ove godine biti i pred beogradskom publikom se predstaviti Rumena Bužarovska iz Makedonije, dansko/bosansko-hercegovačka literarna senzacija Alen Mešković, ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar (BiH). Tu je, naravno, i naš legendarni voditeljski dvojac Kruno Lokotar i Ivan Bevc.

do
Amfiteatar ispred Muzeja istorije Jugoslavije, Botićeva 6
Festival Krokodil
Događaj na Facebooku

Lista autora se tu ne isrcpljuje! Pred beogradskom publikom čitaće i poznata autorka iz Poljske Joana Bator; dobitnica najprestižnije poljske književne nagrade „Nike“ za roman Mračno da skoro je noć, autor, novinar i putopisac Pedro Rosa Mendeš (Portugalija), Srđan Srdić (Srbija) kao i gost Krokodilove rezidencije za pisce mladi pisac iz Češke Štepan Kučera.

Sofa-intervjui i čitanja biće dinamično uvezani živim nastupom popularne beogradske avangardne kabaretske atrakcije Ah, Ahilej osnovane 1999. godine kada nastaje njihov debi album Super život. Na ovogodišnjem festivalu Ah, Ahilej predstaviće dva nova projekta – CD Kapetane, brate i seriju duhovitih skaski objedinjenih pod naslovom Opšte mesto koja je već dosegla kult status na YouTubeu i društvenim mrežama.

Uz suptilnu dozu humora, ironije i blagog cinizma, ovi anti-heroji uspešno se obračunavaju sa nus-pojavama savremenog društva, od generacijskih mitova do ružičastih snova turbo-kapitalizma, preispitujući neke od večnih ljudskih tema.

Ove godine KROKODIL takođe udružuje snage s panevropskom konferencijom CROWD na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS koja predstavlja preko 100 pisaca iz više od 20 zemalja Evrope i Azije. Književna turneja OMNIBUS predstavlja autobusko putovanje kroz evropske kutke, od sela do uzburkanih megalopolisa, i prenosi Novu evropsku književnost UŽIVO kroz dubinski dijalog između pisaca, lokalne publike i književnih scena – ”od Finske do obala Kipra, na međunarodnim festivalskim scenama, u betonskim džunglama velikih gradova i napuštenim planinskim kolibama…”

KROKODIL će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija itd.

Posebnu draž festivala predstavlja serija dinamičnih debata koja privlači izuzetnu pažnju šire akademske zajednice ali i medija. Debatni programi održaće se 24. i 25. juna u UK Parobrod (Kapetan-Mišins 6a) a moderiraće ih Ana Pejović iz Udruženja Krokodil i Vladimir Arsenić, naš poznati književni kritičar.

U ponedeljak 27. juna, u dvorani Pozorišta lutaka u Nišu biće održano treće veče ovogodišnjeg Krokodila. Pred niškom publikom biće predstavljeni neki od najboljih elemenata beogradskog programa. U Niš će putovati Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Ah Ahilej ali i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta „Omnibus“ od Beograda nastavljaju prema Sofiji.

Drugu godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm Fondacija u projektu PRODUŽI ŽIVOT s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa, jer su dvadeset puta veće šanse da tokom života dobijemo organe nego da budemo donori. Učesnici KROKODILA pozvaće sve goste da budu humani i odgovorni te postanu ponosni vlasnici donorskih kartica.

Mikser festival 8. jun 2016. MIKSER FESTIVAL 2016: Osetljivo društvo cover5 21. maj 2016. 13. Noć muzeja: 250 događaja širom Srbije "Nakultiviši se!" 21. maj 2016. Kulturna injekcija u Beogradu uz festival “Nakultiviši se!“ cover1 2. april 2016. Beogradska premijera novog stand up nastupa „Đavo iz jagode“ Srđana Dinčića · · · ·