Poljski kratki filmovi
21. mar
KULTURA · film/TV

Dom kulture Studentski grad je jedna od devedeset ustanova u svetu i jedina u Srbiji koja će biti domaćin jedinstvenom festivalu poljskog kratkometražnog filma „Short Waves“. Festival poljskog kratkometražnog filma Short Waves je originalan po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom marta održava širom Poljske (u pedeset mesta u Poljskoj), kao i u preko četrdeset gradova u svetu.

Dom Kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179
DKSG
Događaj na Facebooku

Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom sveta. Beogradska publika će imati priliku da pre ulaska u salu dobije glasačke listiće i da nakon projekcija obeleži film koji je ostavio najveći utisak. Nakon toga listići se šalju u Poznanj, gde se prebrojavaju svi glasovi i proglašavaju pobednici na završnoj ceremoniji 29. marta. Na ovaj način izabran pobednik dobiće novčanu nagradu u iznosu od 4000 eura. Na ovogodišnjem izdanju festivala „Short Waves“ biće prikazano sedam najboljih poljskih kratkih filmova različitih žanrova, nastalih u 2013. i 2014. godini.

SHORT WAVES FESTIVAL – PROGRAM:

The Supreme (Najwyższy), r. Katarzyna Gondek
Documentarac, 20’, 2013.

Katarzyna Gondek je svoju kameru ponela između njegovog veličanstva i drobilice. Pobožan pogled na najvećeg papu na svetu: statuu Jovana Pavla II od 14 metara. Kao rezultat gledamo sa nevericom dokumentarac o veri.

Fisz Emade Tworzywo – Dust (Fisz Emade Tworzywo – Pył), r. Marek Skrzecz
Video klip, 4’41”, 2014.

Mnogo je književnih dela i filmova o poljskim praznicima. Marek Skrzecz dopunjava ovu kolekciju sa video klipom o prazniku koji se ponavlja 52 puta godišnje: suboti. Dust je priča o sjajnom vozaču traktora koji se poigrava sa transformacijom poljskog sela.

A Blue Room (Niebieski Pokój), r. Tomasz Siwiński
Animacija, 14’26”, 2014.

Tomasz Siwiński je naslikao bol. Naslikao ga je plavom koja se smatra umirujućom bojom. Zajedno sa protagonistom filma završavamo u zatvorenoj sobi gde postoji pogled, ali ne i izlaz iz sobe. Ne pokušavajte da razbijete ekran.

Fragments (Fragmenty), r. Aga Woszczyńska (25’, 2014.)

Svet predstavljen u fragmentima se polako raspada. Par protagonista odriče se realnosti u izdizajniranoj tamnici uzetoj na kredit, u kojoj nema mesta emocijama. Ako osetite hladnoću gledajući ovaj film, to nije zbog kvara klimatskog uređaja.

That Would Be Beautiful (To byłoby coś pięknego), r. Anna Morawiec
Documentarac, 17’, 2014.

Gospođica Aleksandra je dvema nogama na zemlji. Zbog toga je odlučila da živi na Marsu, a odluku je donela kada je saznala kakvu je budućnost Institucija socijalnog osiguranja pripremila za nju. Anna Morawiec predstavlja temeljeno istraživanje o odnosu izmedju poljskog penzionog sistema i svemira.

The Dumplings – Technicolor Yawn, r. Arek Nowakowski
Video klip, 2’22”, 2014.

Mnogo ste iskusili. Mnogo toga ste videli, bili na mnogobrojnim mestima i razgovarali sa velikim brojem ljudi. Zar ne? Sada ćete iskusiti, videti i čuti još više. Ovom sočnom video klipu nedostaje samo dosada.

Baths (Łaźnia), r. Tomek Ducki
Animacija, 4’20”, 2013.

Dve starije žene će ući u vodu još jednom da odplivaju svoju uobičajenu trasu. Ovog puta će biti drugačije. U ovoj neobičnoj animaciji duplo dno stvarno postoji.

enklava 19. mart 2015. Drama o životu Srba na Kosovu „Enklava” u bioskopima Cinemala 17. mart 2015. Cinemala predstavlja „Jugoslovenski crni talas‟ Film Unutra 7. mart 2015. FEST: Premijera filma „Unutra“ will smith focus 26. maj 5600. Vil Smit u novoj komediji „Fokus“ uskoro u Cineplexxu · · ·