Balkan Cheese Festival
25. jan
PULS GRADA · gastro

Ovog vikenda, 25. i 26. januara, u Mikser Houseu se održava „Balkan Cheese Festival“ – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana. „Balkan Cheese Festival“ je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

do
Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser
300
Događaj na Facebooku

Na festivalu će biti predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i proizvođači vina iz Bugarske. Posetioci će moći da probaju gotovo sve autohtone sireve iz Srbije koji postoje, kao i druge originalne sireve i steknu znanja o korišćenju ove namirnice tokom šest interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

U subotu publiku prva radionica očekuje već od 12 časova, a vodi je Nenad Gladić – Lepi Brka Gastronomad, autor putopisne emisije o kulinarstvu Trbuhom za duhom. On je osmislio uzbudljiv meni koji se sastoji od zapečenog bri sira sa suvim voćem i prelivom, čokoladne paste sa kozjim sirom i sicilijanskog čizkejka sa kestenom. Simfoniju sira i domaće testenine od 15 časova, prirediće Ivo Andrić,  profesionalni kuvar, vlasnik keteringa BPC food, klub Ivina avlija, koji će pripremiti glavno jelo i dezert kombinovanjem testenine i sira. Zdrave obroke sa sirom u 17 sati zajedno sa posetiocima pravi Nada Ličina iz udruženja Na putu zdravlja, dok će u 19 časova o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih Sommeliera Srbije – SERSA.

U nedelju od 12 i 30 Aleksandra Stevanović, autorka bloga porodicnegastronomije.com sprema četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir s plemenitim plesnima. Zbog velikog inetersovanja za zdravu ishranu, Nada Ličina ima radionicu u još jednom terminu od 14 i 30 časova, a u 16 i 30 Slaviša Bojović, šef kuhinje čuvenog restorana Kumbara piprema pravu “Balkansku fuziju” od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način. Na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa kolenicom.

U toku ova dva dana održaće se i tri besplatne radionice organizovane u partnerstvu sa Udruženjem profesionalnih Sommeliera Srbije – SERSA, za koje se posetioci festivala prijavljuju na licu mesta. Pored ovoga, SERSA će proglasiti i pet najboljih kombinacija vina i sira odabranih među učesnicima festivala.

Mikser Design Food 22. decembar 2013. Novogodišnje izdanje Mikser Design Food marketa Wine & Dine 16. novembar 2013. Vikend u Savamali u znaku vina i gastronomije