Festival sireva
11. okt
PULS GRADA · gastro

Ovog vikenda, 11. i 12. oktobra, u Mikser Houseu u Beogradu, održava se drugi po redu „Balkan Cheese Festival“ – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana.

Nakon veoma uspešnog prvog “Balkan Cheese Festivala” održanog u januaru ove godine, ova manifestacija će ponovo široj publici predstaviti autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukazati na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će biti predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, a ovoga puta će se predstaviti i specijalni gost iz Velike Britanje – “Wensleydale Cheese”.

do
Mikser House, Karađorđeva 46
350
Događaj na Facebooku

Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju ove namirnice i na sedam nesvakidašnjih kulinarskih radionica, kao i da saznaju kako na najbolji način da upare sir i vino i istraže mirise balkanskih vina na šest različitih radionica koje vode iskusni somelijeri iz udruženja SERSA.

U subotu, Aleksandar Zahorjanski iz “Kalemegdanske terase” otvara gastro kutak drugog “Balkan Cheese Festivala” u 13 časova, dok će u 15 časova Aleksandra Stefanović, autor gastro-bloga Porodične gastronomije, povesti posetioce na hedonističko putovanje kroz male i velike zalogaje sa sirom. Zdrave obroke sa sirom u 17 sati pravi Nada Ličina iz udruženja “Na putu zdravlja”, a u 19 časova ljubitelje sira očekuje radionica u organizaciji Gastro Maga.

U nedelju od 13 časova, Nemanja Kolarac, šef kuhinje restorana “Mentalitet” demonstrira potpuno nove načine forme i načine prezentovanaj tanjira sireva, u 15 časova će suši majstori Dejan Ribarić i Zlatko Nizančević iz restorana “TWO for U” pravti neobičan i naizgled nemogući spoj tradicionalne azijske hrane i sireva, dok će dva sata kasnije Nebojša Anđelković, predavač na kursevima “Il Primo” škole kuvanja, prikazati specijalno osmišljeni cheese inspired meni.

Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ je od 12:00 do 22:00 časa u subotu i od 11:00 do 20:00 časova u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 350 dinara, od kojih se 150 dinara koristi kao vaučer za kupovinu proizvoda od izlagača na festivalu ili kao ulaznica na radionice „Vinski bonton“.

Coffee Fest Beograd 26. septembar 2014. Spremite se za prvi CoffeeFest Great British Weekend 20. jul 1200. GREAT British Weekend (#GBW2014) – festival britanske hrana i piva Nauka u kuhinji 29. avgust 2014. Nauka u kuhinji: Interaktivno predavanje o molekularnoj gastronomiji Wine Identity 14. jun 2014. Wine Identity: Internacionalne vinske zvezde u Beogradu