Festival britanskog filma
21. jan
KULTURA · film/TV

Nakon velikog uspeha festivala u januaru 2015, British Council po drugi put organizuje festival britanskog filma pod nazivom „Film and Chips“ u Beogradu i Novom Sadu. Publika će u bioskopima Doma omladine Beograda i Arena Cineplex od 21. do 24. januara 2016. imati prilike da pogleda premijerne filmove najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu. Festival se realizuje u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu.

Dom omladine Beograda, Arena Cineplexx Novi Sad
British Council

Među filmovima koji će biti prikazani na festivalu izdvajamo Slušaj me Marlon (Listen to me Marlon) reditelja Stevena Rileyja, Ubij svoje prijatelje (Kill Your Friends) Owena Harrisa, London Road Rufusa Norrisa, Odlazak (Departure) Andrewa Steggalla i dokumentarni film o grupi Blur New World Towers reditelja Sam Wrencha.

Tema festivala „Novi talenti, nove tehnologije“ poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče.

Kroz filmove, ali i bogat prateći program namenjen filmskim profesionalcima (organizovan u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom), bavićemo se budućnošću filmske umetnosti – od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova.

Tokom festivala u Beogradu će boraviti brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija „Framestore“ koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film “Gravitacija”. Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji će boraviti i tridesetak filmskih profesionalca iz Rusije, Ukrajine, Kazakstana, Turske, Izraela i drugih zemalja jer je beogradski festival britanskog filma izabran za regionalni hub u istočnoj Evropi.

Top je bio vreo 15. januar 2015. „Top je bio vreo“ u bioskopima Gospodar venčanja 15. januar 2015. Komedija „Gospodar venčanja” u Cineplexxu foto5 23. decembar 2014. Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ u Sava Centru Najkraći dan 21. decembar 2014. „Najkraći dan“ – proslava Svetskog dana kratkog filma u 11 gradova u Srbiji