LP Duo
18. nov
KULTURA · muzika

Na festivalu će biti predstavljeni detalji o projektu „Kvantna muzika“, a gost festivala biće, između ostalih, Vlatko Vedral – naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Oksfordu.

U petak, u 20 časova, na programu festivala je koncert „LP Dua“, a tokom koncerta, na kome će Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, biće predstavljen projekat „Kvantna muzika“ (Quantum Music), koji je glavna tema ovogodišnjeg festivala. O projektu, kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera čiji je zadatak razvoj hibridnog klavira – novog, „kvantnog“ instrumenta.

U subotu, 19. novembra, Vlatko Vedral će u 18 časova održati predavanje o kvantnoj fizici otvoreno za javnost, a njemu će se pridružiti i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Moderatorka i prevoditeljka biće Ivana Medić sa Muzikološkog instituta SANU, koji je, inače, koordinator projekta „Kvantna muzika“.

Tokom festivala, u subotu i nedelju, biće održane dve radionice na galeriji Kolarca. Ove radionice, koje će stručno voditi elektroinženjeri i kompozitori, posetiocima će pružiti priliku da se i sami poigraju procesom konstrukcije sintisajzera i audio-instalacija.

do
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5
Keyboard Days festival
Događaj na Facebooku

Hibridni klavir, koji će, uz stručno vođenje, posetioci Kolarca biti u prilici da vide pre koncerta LP Dua, spoj je akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebom ovog instrumenta vršiće se prvi kvantno-muzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. Ovaj klavir će u okviru daljih eksperimenata funkcionisati na taj način što će u realnom vremenu pratiti vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako „uhvaćenu“ informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen.

Keyboard Days Festival

Festival je nastao kao potreba da se široj publici prezentuju značajni internacionalni izvođači na polju klavijaturne i nove muzike. Do sada je, u okviru dva prethodna izdanja festivala, održano više od deset koncerata istaknutih internacionalnih izvođača iz Holandije, Velike Britanije, Kolumbije, Srbije, Japana, itd.., uz tradicionalnu, jedinstvenu na ovim prostorima, izložbu sintisajzera i radionice istaknutih umetnika. Festival Keyboard Days Belgrade osnovali su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Ove godine, festival organizuje Centar za novu umetnost (CENU) u saradnji sa festivalom Take Over, uz podršku Centra za promociju nauke, Muzikološkog instituta SANU, Kolarca, Grada Beograda i Erste banke.

Quantum Music

Kvantna muzika (Quantum Music) je umetničko-naučni projekat pokrenut 2015. godine sa ciljem popularizacije kvantne fizike kroz muziku i audio-vizuelnu umetnost. Ciljevi projekta su stvaranje jedinstvenog muzičko-scenskog dela, novih „kvantnih“ instrumenata i potpuno novog muzičkog žanra – kvantne muzike. Partneri projekta su: Univerzitet u Oksfordu, Danish National School of Performing Arts, Centar za Novu umetnost (CENU), Centar za promociju nauke, Kino Šiška iz Ljubljane, Slovenija i Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti kao koordinator projekta.

JoseJames_PhotobyJanetteBeckman_5 13. novembar 2016. Hose Džejms po prvi put stiže u Beograd Jovan i Šering na probi 12. novembar 2016. Zvuci Gvarnerija i Stradivarija na Kolarcu CLB_8573 11. novembar 2016. Beogradska promocija novog albuma grupe „DŽA ILI BU“ Vivaldiano 11. novembar 2016. Vivaldiano: 3D koncertni spektakl u Kombank Areni · · · · · · · · ·