Young Designers
6. jun
PULS GRADA · dizajn

Holandski kolektiv Young Designers predstaviće se u petak, 6. juna u okviru Mikser Festivala u Novoj Iskri. Dennis Lohius održaće predavanje “Making Sense?”, koje će predstaviti projekte i akcije ovog kolektiva iz domena društveno-angažovanog dizajna.

Nova iskra, Gavrila Principa 43
Nova iskra
Događaj na Facebooku

Fondacija Young Designers je holandski kolektiv osnovan 1993. Godine koji inicira projekte iz domena društveno-angažovanog dizajna. YD/ rade sa timovima naučnika, dizajnera, umetnika i institucija – kao što su kompanije iz domena nekretnina i urbanog razvoja, lokalne i državne vlasti, institucije iz domena zdravstva i obrazovanja – na projektima zasnovanim na idejama društvenog dizajna. Projekti se bave temama razvoja mladih talenata, neformalnom brigom o marginalizovanim grupama, tabuima samoće i drugim temama.

Dennis Lohuis je studirao na Dizajn Akademiji u Ajndhovenu. On je multi-disciplinarni dizajner prostora i alata. Njegovi proizvodi su prostori i sredstva za promenu i razvoj: mesta za interakciju ljudi, za povezivanje različitih svetova, za rađanje novih ideja i inicijativa. Lohuis radi kroz različite saradnje, predaje design thinking i istraživačke metode u dizajnu i Amsterdamskoj Gimnaziji (HvA), nastupa kao “live slikar” i član je odbora nekoliko holandskih kulturnih fondacija. Radi sa kolektivom YD/ od 2002. godine.

Predavanje naslovljeno Making Sense? će istraživati pitanje kako dizajn može doprineti rešavanju zahtevnih problema sa kojima se suočavaju društvo i pojedinci. Kratko putovanje kroz skoriju prošlost naglih promena u holandskom društvu, kao i razvoja kolektiva Young Designers zajedno sa njima. Predavanje će se osvrnuti i na trenutnu ekonomsku krizu, koja kreira velike, nove izazove za polje dizajna.

Predavanje Making Sense? Dennisa Lohuisa biće održano u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) u petak, 6. juna sa početkom u 17 h. Ulaz je slobodan, a program je sastavni deo ovogodišnjeg Mikser Festivala, koji je omogućio gostovanje holandskog kolektiva Young Designers u Beogradu.

Sustain RCA 14. maj 2014. Royal College of Art iz Londona u Novoj Iskri Braća Burazeri 28. april 2014. Prva samostalna izložba kolektiva Braća Burazeri Mikser Design Market 6. april 2014. “Mikser Design Market: Green Edition” u nedelju u Mikser Houseu đukićpavlović 27. mart 2014. Zagrebački dizajn duo đukićpavlović u Novoj Iskri