Huteneni festival
15. maj
KULTURA · muzika

Chuck Prophet & The Mission Express vraćaju se u Beograd ovog proleća i ne dolaze sami. Celovečernji HUTENENI Fest biće održan ovog petka u Domu omladine Beograda, a na njemu će učestvovati i The Bambi Molesters, Rebel Star i Jonah Tolchin. Pre dve godine Čak Profet je doveo svoj prateći bend The Mission Express prvi put u Beograd i održao rokenrol masterklas za brojnu i egazaltiranu publiku. Na početku šeste decenije života i dalje sa istim žarom živi rokenrol, svira svoj verni Telekaster i igra se sa svim stvarnim i izmišljenim podžanrovima popularne muzike – indi, folk, pop, kantri, soul… Sa svojim pratećim bendom The Mission Express i suprugom Stefani Finč na klavijaturama proputovao je celu Evropu, Severnu i Južnu Ameriku i nastupao u popularnim TV emisijama kao što su „The Late Show With David Letterman“ i „The Carson Daly Show“. Poslednji, trinaesti studijski album „Night Surfer“ Chuck Prophet objavio je krajem septembra prošle godine. Posle neverovatne turneje po Brazilu kojom su obeležili 20 godina postojanja, u Beograd se vraća i najbolji rokenrol bend iz Hrvatske, gospodari talasa i rifova – The Bambi Molesters. Krajem 2014. ovaj bend je obeležio veliki jubilej festivalom „Sonic Bullets“, održanom u velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. Uz goste su proslavili prve dve decenije rada u dvorani prepunoj dobro raspoložene publike. 2015. godinu započeli su neverovatnom dvonedeljnom turnejom u Brazilu, gostujući, osim u klubovima i kulturnim centrima, i u programu brazilske TV Culture. Pored njih u Domu omladine nastupiće bendovi Rekom, Rebel Star i novo ime Jonah Tolchin, čovek koji svira folk i bluz sa pank energijom i Amerikana senzibilitetom.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Odličan hrčak
1500
Događaj na Facebooku

Čak Profet je karijeru počeo 1985. godine u kultnim Green on Red, uz rokenrol šamana Dena Stjuarta, sa kojim je snimio albume koji su osnova onoga što se danas zove „amerikana“. Za mnoge aktuelne muzičare Čak Profet je uzor, učitelj i inspiracija. Od 1990. godine Čak je počeo da objavljuje solo albume i nastupa sam ili sa bendom. Tokom godina sarađivao je sa „svima“, od grupe Cake i Solomona Burka do Džima Dikinsona, Dena Pena i Alehandra Eskoveda preko Ejmi Men, Vorena Zivona, Lusinde Vilijams, Džonatana Ričmena, Kelija Stolca, do doživotne odanosti genijalnom Aleksu Čiltonu i njegovom nasleđu. A evo šta je gospodin Profet rekao povodom svog novog dolaska u Beograd:

„Uvek se radujem dolascima u Beograd, to je za mene posebno mesto. San Francisko me i dalje inspiriše kada pravim pesme, ali život tamo je sve teži. Grad je pod opsadom napadnih tehno manijaka, dronova, ljudi opsednutih vlašću i genijalaca. Mislim da je moj grad uvučen u isti vrtlog kao i Njujork, London ili Pariz, gde samo bogati mogu lepo da žive. Možda Stefani (Čakova supruga) i ja dođemo u Beograd uskoro, nađemo stan – naše ljubavno gnezdo. Uložimo neki novac, usvojimo štene i više nikada ne odemo odavde,“ kaže legendarni Čak Profet.

Lubomir Melnik 15. jul 0800. Pijanista Lubomir Melnik u klubu Drugstore Locals 9. maj 2015. Locals žurka: Oni preuzimaju Beograd viva vox 9. maj 2015. Viva Vox slavi 10 godina postojanja koncertom u Kombank Areni The Marshmallow Notebooks u Kc Gradu 8. maj 2015. The Marshmallow Notebooks, (The) Lesser Men i Benchwarmers u Kulturnom centru Grad · ·