iz kolekcije 2
4. nov
KULTURA · art

U pitanju je diznifikovan pogled na svet kolekcije Saše Rakezića, alijas Aleksandra Zografa, koji otkriva avanture narodskih verzija Diznijevih likova, što uključuje i posrbljenog Mickey-a, na kuvaricama, goblenima, u spomenarima, fotografijama…

Prema rečima Stevana Vukovića: „Kuvarice iz tridesetih godina prošlog veka, blokovi za crtanje, spomenari, gobleni, fotografije i razni predmeti suvenirskog karaktera koji su na ovoj izložbi predstavljeni, imaju kao zajedničku crtu to da su proizvodi diznifikovanog pogleda na svet. Ali, oni ne samo da nemaju licencu kompanije Dizni, već u nekima od njih nalazimo protagoniste koji jedva da imaju sličnosti sa karakterima i pričama u stripovima i filmovima práve Dizni produkcije. U izvedbi, neki su nenamerne varijacije, usled neukosti onoga ko je izveo lik Diznijevog junaka, neki su njihovi lokalizovani dvojnici, a neki parodije. Analizom svakog od ovde predstavljenih komada može nešto da se nauči, ali na način suprotan od klasičnog školskog učenja. To nije prosto usvajanje uzornih postupaka čijim se ponavljanjem postiže željeni efekat, već uočavanje načina na koje se vlastiti spontanitet koristi u kreativnom procesu“.

Kolekcija koju imate priliku da pogledate, rezultat je dugogodišnjeg sakupljačkog rada jednog od naših najsamosvojnijih autora u žanru alternativnog i podzemnog stripa.

do
O3ONE, Uzun Mirkova 10
O3ONE

Saša Rakezić (rođen 1963. u Pančevu), poznatiji pod pseudonimom Aleksandar Zograf, objavljuje stripove od 1986. godine, u časopisima NON, Ritam, Rock, Mladost i drugim. Rano je prepoznat i u inostranstvu, najviše u Sjedinjenim američkim državama, gde objavljuje u časopisima The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends, Buzzard, Cow, Tantalizing Stories i drugim. U skorije vreme stripovi ovog autora su se pojavili i u izdanjima izdavačkih kuća L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji, MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj, Nyitott Könyvműhely u Mađarskoj i Kapsimi u Grčkoj, dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Učestvovao je na velikom broju međunarodnih strip festivala, konferencija i izložbi. Dobitnik je Specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 2004. na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

Radno vreme Galerije O3ONE je od utorka do subote, 12:00-19:00 časova

Plakat izlozbe 1. novembar 2016. Otvaranje izložbe “Tesla i Pupin na istom putu” Toshio Yoshizumi, Lice, 1992 31. oktobar 2016. Izložba „Grafika bez prevoda“ Corax 05 30. oktobar 2016. Retrospektivna izložba najboljih karikatura Predraga Koraksića Coraxa 14225622_1199541656736064_6364364264366899163_n 16. oktobar 2016. Sobakaisti na prvoj turneji po Srbiji: „Оd grada do grada, od priče do priče“ · · ·