Art & Science izložba
24. maj
KULTURA · art

Domaći i inostrani umetnici izlagaće tokom aprila svoje radove u Kulturnom centru Beograda u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke

Tokom aprila, Centar za promociju nauke organizuje izložbu „Art&Science“ u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke. Izložba će trajati od 7. do 27. aprila u Kulturnom centru Beograda, a na njoj će biti predstavljeni radovi domaćih i inostranih umetnika.

Kulturni centar Beograda, Trg republike 5
Centar za promociju nauke

Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network) je projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. Na nacionalnom nivou, CPN producira dva prvonagrađena rada u okviru selekcija za 2015. i 2016.

Pobednici za 2015. godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, čiji se radovi premijerno prikazuju na ovoj izložbi. Pored njih, prva Art & Science izložba u Srbiji predstavlja i radove Žizele Nunjes iz Portugala, Vernera Jauka iz Austrije i Sedrika Brandilija iz Francuske, kao i Meta Pajka iz Velike Britanije, koji izlaže pod nazivom Universal Everything.

Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Tri najznačajnije evropske naučne institucije – CERN, Južna evropska opservatorija (ESO) i Evropska svemirska agencija (ESA) – u jedinstvenom su spoju sa osam kulturnih i naučnih tačaka Evrope sa ciljem uspostavljanja novog, relevantnog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

cover1 3. mart 2016. Izložba „Urban Traveler‟ u umetničkom prostoru U10 Lidija Delić 23. februar 2016. Otvaranje izložbe „Međuprostor“ Lidije Delić Nikola Velicki 4. februar 2016. Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Street art izložba 29. januar 2016. Grupna izložba uličnih umetnika „SCENA vol 2 – Pioniri“ ·