Davor Gromilović
12. maj
KULTURA · art

Večeras u galeriji Remont u 19 časova otvara se izložba mladog umetnika Davora Gromilovića, koja će trajati do 30. maja.

Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7
Događaj na Facebooku

U katalogu izložbe, koji potpisuje Amalija Stojsavljević stoji: „Izložba Davora Gromilovića pod nazivom Kristalizacija  koja obuhvata trideset i četiri rada u medijima slikarstva, grafike i crteža. Već svojim nazivom izložba aludira na konkretizaciju ideje i završetak procesa umetničkog istraživanja jedne specifične oblasti. Međutim ovaj izbor radova predstavlja tek mikro seriju u odnosu na konstantno i kontinuirano umetnikovo istraživanje svog unutrašnjeg bića u koliziji sa agresivnom i neizvesnom svakodnevnom realnošću. Putem dominantne upotrebe simbola, kolažiranjem i prožimanjem realnih i nadrealnih situacija i odnosa, umetnik stvara arteficijalni svet unutar kojeg važe drugačiji mehanizmi funkcionisanja. Proces umetničkog oblikovanja započet još u detinjstvu, nakon akademskog obrazovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ponovo se slobodno  nastavlja sada kroz pročišćeniji i konkretniji vizuelni izraz.“

O umetniku

Davor Gromilović rođen je 1985. godine u Somboru. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu nakon čega upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu gde, na departmanu likovnih umetnosti, završava osnovne studije slikarstva 2010., a potom i master studije crtanja 2012. godine. Kao umetnik, najviše se bavi istraživanjem na poljima slike i crteža, a njegovo stvaralaštvo pored toga sačinjava i rad na muralima, grafikama, dizajnu odevnih predmeta i umetničkih fanzina. Od 2008. godine imao je 9 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi kako u svojoj, tako i u nekim evropskim zemljama.

U svojim narativnim radovima često se oslanja na kulturu Balkana, narodnu umetnost, bajke i muziku, kao i na lična iskustva i posmatranja sredine u kojoj živi. U njegovim delima neizostavno je prisustvo mašte, unutrašnjeg sveta i višeslojnih refleksija iz kojih razvija svoje ideje.

TKV 11. maj 2014. Izložba TKV „Pronađeni predmeti“ Cons Project 9. maj 2014. CONS PROJECT: Street Art vikend na Dorćolu Ulična galerija 25. april 2014. Drugi rođendan Ulične galerije – izložba kolektiva SilkSkrin Ivana Popov 9. april 2014. Izložba Ivane Popov u galeriji Remont