Pieta
20. jun
KULTURA · art

Centar za istraživanje kultura, politika i identiteta – IPAK.Centar najavljuje otvaranje izložbe „Distitled: Pieta“, 18.avgusta u 20h u kulturnom centru Rex u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce do 22. avgusta.

do
Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
IPAK centar
Događaj na Facebooku

Distitled: Pieta je poslednji u nizu video radova savremenog makedonskog umetnika Velimira Žernovskog. Snimljen je i produciran u saradnji sa IPAK.Centrom. Ovaj video rad je podeljen u tri čina. Inspirisan je Mikelanđelovim remek delom “Pieta”, tako da centralna scena pokazuje muškarca koji žali nad beživotnim telom. Video stvara atmosferu razvučenog vremena, postignutu efektom usporavanja snimka. Zrači jakim emotivnim nabojem koji preplavljuje gledaoca i uvlači ga u sebe, u isto vreme postavljajući pitanja o gubitku, oplakivanju, melanholiji i buduđnosti.

Upravo ovaj specifični emotivni naboj, koji video sa sobom nosi, je ono što opseda naš savremeni politički horizont i tera nas da se suočimo sa iskustvima žaljenja i gubitaka, kao i sa svim negativnim osećanjima koja su sa njima povezana. To suočavanje narušava logiku neoliberalnih biopolitičkih zahteva i onemogućava da se u potpunosti prilagodimo kapitalističkoj mašini sreće. U isto vreme, pitanje gubitka je postavljeno u okviru konteksta nezapisane istorije queer iskustava ranjivosti, preispitujući na taj način heteronormativne okvire prepoznatljivosti i razumljivosti.

Ako postoji mogućnost da kažemo “mi” dok smo emotivno zaglavljeni u gotovo nepodnošljivu atmosferu video instalacije Žernovskog, onda ovu mogućnost možemo da nađemo samo u okviru našeg zajedničkog iskustva izloženosti i opstajanja u relacijama, u okviru dvostrukog iskustva ranjivosti i promenljivosti koja preseca naša tela i koja proizilazi iz naših telesnih života.

Postavka izložbe odvija se u saradnji sa kulturnim centrom Rex i deo je Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike u organizaciji IPAK.Centra koja će biti održana u Beogradu od 18. do 24. avgusta 2014. godine.

Noć muzeja 7. jun 2014. 7. jun – novi datum 11. Noći muzeja Gala Čaki 3. jun 2014. Samostalna izložba „Odnosi“ Gale Čaki u Kući kralja Petra I Izložba avangarda 28. maj 2014. Otvaranje izložbe – Avangarda: od dade do nadrealizma Tatjana Koraksić 26. maj 2014. Izložba Tatjane Koraksić Distractions ≡ razbibrige