Vlada Divljan
25. mar
KULTURA · fotografija

Dokumentarna izložba – inspirisana životom i radom Vlade Divljana svojevrsno je malo nepretenciozno podsećanje na refleksiju njegovog uticaja na razvoj urbane kulture ex YU regiona. Taj glas je i u prenesenom ali i u bukvalnom smislu, arhetipski zvuk jugoslovenske pop kulture.

Kao što je i Vladina muzika puna emocije, bilo da je u pitanju mladalački bunt ili zrela ljubav, idejama za izložbu i događaje kojima želimo da obeležimo sećanje na njega, pristupamo lično i emotivno, stoji u saopštenju UK Parodrod.

do
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
UK Parobrod

Muzika Divljana se upija od rane mladosti i sa vremenskom distancom u kojoj su jednostavnost i jasnost njegovog jezika prve identifikacije sa Novim talasom i urbanim duhom grada u kom živimo. Upravo inspirisani tim nepokolebljivim duhom želimo da vidimo što više Divljanovih lica – dečaka, buntovnog adolescenta, pop zvezdu, prijatelja, predstavnika generacije, pesnika, emigranta, kompozitora, muža i oca… bez foliranja, nepotrebne šminke, suvišnih stihova, štrihova i suvoparnih floskula o pop kulturi.

Događaj u UK Parobrod podrazumeva –  pop up multimedijalu sačinjenu od Vladine (kako one iz Beča, tako i beogradske) porodične kolekcije predmeta i instrumenata, njegove do sad, široj javnosti nepoznate fotografije. Zatim tu su takođe i objektivi Goranke Matić i Zorice Bajin Đukanović, arhiva RTS i B92, kratak muzički program Vladinog prvog benda „Zvuk ulice“ koji se u sastavu: Zdenko Kolar, Kokan Popović i drugi, ove godine okuplja povodom 40. godišnijce nastanka.

Izložba se realizuje u koprodukciji sa Rok muzejom i uz nesebičnu podršku njegovih prijatelja i Vladine, Dine Đurović.

Cosplay 25. decembar 2015. COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost? Marko Stojanović 23. jul 2015. Izložba „Grad. Bilo koji“ Marka Stojanovića u galeriji U10 Izložba "Beo Šik" 16. april 2015. Beo Chic / Beo Šik – Izložba povodom šestog rođendana Kc Grad Diktatura i demokratija u eri ekstrema 26. avgust 8800. Izložba „Diktatura i demokratija u eri ekstrema“ u UK Parobrod ·