Goedele Peeters - Living in a Virtual World V - 5, mala
21. feb
KULTURA · art

Prvi put beogradskoj publici, predstaviće se belgijska umetnica Gedel Peters. Serijom grafika izvedenih u tehnici drvoreza, kulturna javnost imaće priliku da se upozna sa umetničkim radom autorke posebnog senzibiliteta koja pažnju posvećuje savremenom pristupu izvođenja jedne tradicionalne tehnike.

Gedel Peters je predavač na „Berchem“ umetničkoj akademiji u Antverpenu i izlaže na internacionalnoj umetničkoj sceni. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad.

„Nastojim da postignem ravnotežu u kompleksnom i promenljivom svetu koji me okružuje, balansirajući svoje uloge žene, majke, umetnice i predavača. Moja razočarenja, radosti i preispitivanja pretvaraju se u alegorične pejzaže, predstave koje sugerišu lične i univerzalne ideje. Objekte u svoje radove uvodim iz njihovih prirodnih okruženja, kao izolovane entitete, i kao neme svedoke istorije. Tako usamljene forme ukazuju na poeziju, lepotu, ljudske emocije i moj intimni sentiment. 

Ispiriraciju pronalazim u pejzažima, prirodnim postavkama, ali i u situacijama nastalim ljudskom rukom. Moju pažnju posebno okupiraju posledice aktivnosti ljudi u prirodi, i međusobi uticaji koji se, tom prilikom, ostvaruju. Tokom procesa rada na drvorezima i crtežima, novo nastali predeli iznose priče. Kao zasebne celine, pročišćene svih narativnih pojedinosti, vizuelne predstave formiraju kolekciju, svojevrstan amalgam lične istorije, koja je posledica sume iskustava i događaja.

Predstave koje prenosim na papir uvek otpočinju od osećanja za posebno mesto i od čina posmatranja vernakularnog pejzaža. Dok gradim nove predele na matrici, vraćaju mi se topografska sećanja prirodnog terena i uticaji i invazije koje je ostvario čovek. Ispred posmatrača otvara se moja potentna manipulacija materjala. Razvija se nova istorija u kojoj nastala predstava pokušava da zavede, podjednako, koliko nastoji i da ospori ono što je vidno i osetno u mom radu.“ izjavila je Gedel Peters.

Ovom izložbom „Centar za grafiku“ nastavlja ciklus predstavljanja umetika koji su posvetili svoj rad razvoju i osavremenjivanju tradicionalnih grafičkih tehnika,  kroz istraživanje i eksperiment kao odgovor na tehnološki napredak društva uopšte.

Izložba „Drvorezi“ otvara se u 19 časova.

do
Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, Pariska 16
Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA
Događaj na Facebooku

Gedel Peters je rođena 1960. godine u Antverpenu, Belgija. Diplomirala je Pedagogiju na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Antverpenu. Magistrirala je na istoj Akademiji, odsek grafika.

Trenutno je zaposlena u zvanju profesora grafike i crtanja na Berhem Umetničkoj akademiji u Antverpenu. Svoje umetničke radove izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Radovi ove umetnice nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.

Nagrade:

Druga nagrada za grafiku Rotariale Brugge Belgija, 1994

Druga nagrada za grafiku Anto Diez, Belgija, 1996

Prva nagrada za grafiku Noordlimburgse Industrieprijs, Belgija, 1997

Prva nagrada za grafiku County of Antwerp, Belgija, 1997

Prva nagrada za grafiku Anto Diez, Belgija, 1998

Srebrna nagrada EPI 2008 Edmonton Alberta, Kanada, 2008

Posebno priznanje na Internacionalnom bijenalu grafije, Španija, 2010

movie box 20. februar 2017. Izložba fotografija „Movie Box“ coverfutrodesign 14. februar 2017. Futro Design vas poziva na izložbu i žurku coverizlozba 13. februar 2017. Izložba „Tresetišta“ Bogdana Vojnovića covernakit 10. februar 2017. Izložba nakita Dejana Matića · · · · ·