VIRVELDOM OMLADINE BEOGRADA07.10.2016.FOTO Stanislav Milojkovic
25. okt
KULTURA · fotografija

U okviru pratećeg programa „32. Beogradskog džez festivala“ biće postavljena izložba oficijelnog festivalskog fotografa, Stanislava Milojkovića. U pitanju je presek 11 godina „BDŽF“ – od obnavljanja 2005. do 2015. godine, predstavljen na 24 fotografije. Autor je pokušao da prikaže deo atmosfere nastao na koncertima brojnih džez umetnika u različitim koncertnim prostorima, te dočara raznovrsnost ove muzike i autentičnost jedinstvenih ličnosti koje su nastupale na našem festivalu i ostavile traga u njegovoj novijoj istoriji. Budući da je u svom radu orijentisan ka koncertnoj fotografiji, i to uglavnom sa rok događaja, Milojkoviću je fotografisanje „Beogradskog džez festivala“ bilo i jeste vrhunski profesionalni izazov, ali i zadovoljstvo – što će i posetioci svakako osetiti gledajući izložene portrete nekih od najboljih džez umetnika današnjice.

„Kao što se zna svaka slika kazuje priču. Tako je i sa fotografijma Stanislava Milojkovića. One, kao onaj film Voltera Hila, pričaju rokenrol bajku. Stanislav zna da dešifruje svetlost koja dolazi sa muzičke scene. Njegove fotke predstavljaju svojevrstan prevod velikog rok mita na slikovni jezik. Dvodimenzionalne slike otkrivaju višedimenzionalni svet. Camera lucida Stanislava Milojkovića od zvukova, melodija, ritmova, boja, poza i likova stvara slike na kojima se muzika bolje čuje i vidi.“ Žikica Simić

do
Glavni hol Doma omladine Beograda, Makedonska 22
Beogradski džez festival
Događaj na Facebooku

Fotograf Stanislav Milojković (1966) već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol i džez koncertima. Prve fotografije sa koncerta Erika Kleptona na Beogradskom sajmu objavio je 1984. u Omladinskim novinama. Ubrzo počinje saradnju sa omladinskom štampom širom SFRJ, a kasnije i sa većinom internet portala. Brojne njegove fotografije nalaze se na omotima ploča domaćih rok sastava. Zaposlen je kao urednik fotografije u beogradskom listu Danas.

Godine 2007. sa Anamarijom Vartebedijan i Aleksandrom Zecom pokreće projekat Rok momenti, sa kojima izlaže rok fotografije u statusu umetničkih dokumenata sa koncerata viđenih kroz objektiv fotoaparata. Imao je preko trideset samostalnih izložbi. Dobitnik je Gran Prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije Gitarijada 2007 u Zaječaru. Sarađuje sa Beogradskim džez festivalom od njegovog obnavljanja 2005, kao zvanični fotograf manifestacije.

I mesto njegovo neće ga više poznati, 2015 18. oktobar 2016. Izložba Ivana Petrovića „Neočekivana održivost“ Vlada Divljan 25. mart 2016. Izložba „Dokumentarno sećanje… Vlada Divljan – Evergreen“ u UK Parobrod Cosplay 25. decembar 2015. COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost? Marko Stojanović 23. jul 2015. Izložba „Grad. Bilo koji“ Marka Stojanovića u galeriji U10 · ·