3-obavezna
25. okt
KULTURA · art

Retrospektivna izložba fotografija niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića (1952-2013) biće otvorena 25. oktobra 2018. godine u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš (Paviljon u tvrđavi) sa početkom u 19 h. Izložba je podržana od strane grada Niša. Autor izložbe je Ivana Zdravković, kustos je Ljudmila Đukić, dok je izložbu dizajnirala Jelena Macanović. Izložba je otvorena do 15. novembra 2018. godine.

Interesovanje za fotografiju i pokretne slike 1971. godine odvodi Hadži Zdravkovića u Beograd, gde upisuje tek osnovane studije kamere pri Fakultetu dramskih umetnosti. Idući u korak sa savremenom tehnologijom, usavršavao se i nesebično prenosio svoju ljubav i znanje na mlađe generacije. Bavio se obrazovnim radom sve do smrti, kako u stručnim školama, tako i na univerzitetskom nivou.

do
Galerija savremene likovne umetnosti Niš (Paviljon u tvrđavi)
Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Događaj na Facebooku

Stih Al ima ljubavi moje Branka Miljkovića simbolizuje veliku ljubav Ivana Hadži Zdravkovića prema fotografiji i temama koje njom ovekovečava. Istovremeno nas podseća na njegov rad na filmu i izložbi o niškom pesniku.

Ovom retrospektivnom izložbom fotografija obeležava se petogodišnjica umetnikove smrti.

„Ove dragocene chiaro-scuro scene osvajaju svojom čednošću, kao trajno ovekovečeni lahor jedne talentovane mladosti u usponu i svih potencijala koje je Ivan posedovao. One su potekle iz duha i oka radoznalog i mislećeg autora, koji nas evo, i danas pomno posmatra kroz sugestivni autoportret, malo remek-delo, nalik autoportretu velikana Albrehta Direra. Sa ovih nevelikih, crno-belih bisera fotografije i dalje struji živa emocija koja je prosto opipljiva, bilo da se radi o portretu devojke, osobi koju je slučajno susreo, nekim dnevnim ili zatečenim scenama, situacijama. Tema ženskog akta pojaviće se ubrzo, dodavši navedenim karakteristikama izrazito estetsku dimenziju. Njegovo široko interesovanje i ubrzani razvoj karijere na polju vizuelne umetnosti i zanata vezanog za objektive, doprineli su i kvalitetu svih drugih tema kojima će se Ivan takođe posvetiti.

Možda najinteresantniji i najkreativniji ciklusi slede u poznijem dobu ovog umetnika, kao rezultat sinteze životnog i profesionalnog iskustva, znanja i lične zrelosti. U ovom periodu se izdvaja serija fotografija koja ponovo obrađuje tematiku ženskog akta u simbiozi sa elementima prirode, ali sada u sasvim novom ruhu. Zrno, kao osnov analognog, i piksel, kao osnov digitalnog zapisa, u jednom momentu su se neizbežno preklopili, što je Ivan iskoristio u svojim eksperimentima, pritom dolazeći do zanimljivih rezultata. On će lepotu i jednostavnost svojih starih fotografija preklopiti sa digitalno nastalim „paternima“, iliti „obrascima“ (detalji iz prirode, detalji upotrebnih materijala) transformišući ih u potpuno nove radove čiste likovnosti. Ivan Hadži Zdravković znalački kombinuje dve matrice, koristeći boju u skladu sa emocijama u procesu poigravanja formama, fakturom i ritmom linije. Krajnji rezultat je evidentna likovna autentičnost jakog poetskog naboja. Ovaj ciklus predstavlja odu jedinstvenoj i svekolikoj lepoti, životu i idealu postizanja harmonije sa prirodom.

Kao kontrapunkt ovom ciklusu stoji moćna serija fotografija posvećena duhovnoj dimenziji nastala na Svetoj Gori i u manastiru Hilandar. Kolekcija uzdiže značaj naše kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne, koju je Sosa poznavao, poštovao i prepoznavao. Uz jasno isticanje veličine duhovne snage ovakvih svetih mesta, autor eksperimentom dodatno interveniše na nekim primercima, dajući im dušu kroz fluidnu mekotu nalik postupku akvarela oivičenog linijom. Ovi prizori su na taj način dobijali dodatno na poetičnosti i osobenosti likovno-vizuelnog izraza.”

Iz teksta kataloga, Ivona Rajačić Barandovski


OKTOBARSKICao 15. septembar 2018. 57. Oktobarski salon: Čudo kakofonije Izložba Đerđi Ačaji u NLB Galeriji 11. septembar 2018. Izložba Đerđi Ačaji u NLB Galeriji Tatjana Koraksic pozivnica 15. maj 2018. Izložba Tatjane Koraksić „Seme/Seed ili Sejanje/Seeding“ Vesna Pavlović izložba 4. maj 2018. Izložba „Sites of Memory” Vesne Pavlović u galeriji Laufer · · · · ·