Marko Stojanović
23. jul
KULTURA · fotografija

U četvrtak 23. jula u 20 časova u umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3) biće otvorena samostalna izložba umetnika Marka Stojanovića. U tekstu o postavci u katalogu izložbe, koji je napisao istoričar umetnosti Mića Karić, stoji: „Fotografija danas, više nego ikad, beleži pun prodor u sve sfere društvenog života, unoseći radikalnu promenu u kolektivnim iskustvenostima sveta koji nas okružuje. Ubrzan tehnološki razvoj, brojne inovacije na polju digitalnih i telekomunikacionih uređaja opremljenih kamerama, kao i njihova sve masovnija upotreba učinili su fotografiju dominatnom kulturnom praksom i neizostavnim aspektom naših svakodnevnih aktivnosti.“

U 10, Kosovke devojke 3
Događaj na Facebooku

Pojava društvenih mreža, naročito aplikacije Instagram, označiće možda i završnu fazu u demokratizaciji fotografskog medija, integrišući ga gotovo u potpunosti u svakodnevne vidove interpersonalnih i širih društvenih komunikacija i interakcija. Mogućnost da u svakom trenutku fotografišete, da snimak ponovite koliko god puta želite, a potom isti po sopstvenom nahođenju obradite i u sekundi podelite sa stotinama ili hiljadama drugih ljudi otvorila je novo, uzbudljivo poglavlje u dokumentarnoj fotografiji temeljno redefinišući njene vrednosti, implikacije i značaj. Sada već nesaglediv broj privatnih fotografija koje se dnevno objavljuju i distribuiraju na socijalnim mrežama, postale su predmet ozbiljnih analiza i istraživanja poput projekta Phototrails* sprovedenog na studiji trinaest svetskih metropola i iniciranog sa ciljem da se ispita na koji način različite i cirkulišuće vizuelne informacije (u ovom slučaju 2, 3 miliona Instagram fotografija) mogu da sažmu i predoče kompleksnu sliku dinamika, struktura, inteziteta događaja, kao i društvenih i kulturnih specifičnosti određene urbane sredine.

Izložba Marka Stojanovića „Grad. Bilo koji.“ u fokusu upravo ima današnji, drastično izmenjen doživljaj sveta, svakodnevnog života gradskih prostora i njihovih vizuelnih reprezentacija. Serija fotografija nastalih u Beogradu i na putovanjima uvezuju autorove jedinstvene prizore u priču, ne samo o konstantno transformišućem karakteru urbanog već i o njegovim identitetskim prepoznavanjima i čitanjima u beskraju mogućih individualnih/ličnih percepcija i utisaka. Snimljene usputno, najčešće kamerom mobilnog telefona i prvenstveno namenjene virtuelnoj sferi, Markove neposredne vizuelne refleksije mapiraju i otkrivaju grad kao mesto permanentne nepredvidivosti uodnošavanja prošlosti i sadašnjosti, veza i intersekcija mnoštva (ne)vidljivih slojeva i tragova naših dnevnih egzistiranja, kretanja, komunikacija, razmena, rutina i navika. Autor ih pronicljivo zapaža i beleži u detaljima, fragmentima, oblicima, perspektivama, u spontanim spojevima prirode i arhitekture, u krajnje običnim, a opet začudnim odvijanjima urbane svakidašnjice. Prevedene ovaj put u štampani medij i izmeštene u drugačiji prezentacijski okvir, Stojanovićeve fotografije još jednom ističu snagu i posebnost autorove vizure gradskih pejzaža i narativa, reflektujući svu kompleksnost čulnih impresija i relacija koje danas uspostavljamo sa realnošću i fizičkim svetom.

Marko Stojanović (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa nagradom Art klinike za najperspektivnijeg studenta. Kao predstavnik AUNS boravio je u Lasalle-Sia College of the Arts, Singapur, kao i na Akademiji umetnosti Univerziteta Verakruz u Meksiku. Samostalno je izlagao u galeriji Remont, Beograd; galeriji DOB; Muzeju savremene umetnosti Skoplje; kulturnom centru Kino Šiška, Ljubljana i mnogim drugim galerijama. Učestvovao je na grupnim izložbama kao što su 48. Oktobarski salon; Terminal00, Slovenija; Bijenale mladih umetnika Evrope i Mediterana, Bari, Italija; Mikronarativi, Muzej moderne umetnosti, Sent Etjen, Francuska; La Casa, Mladi srpski umetnici, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti, Verona, Italija; Iz druge ruke, Paviljon Cvijeta Zuzorić… Dela mu se nalaze u kolekcijama Grada Beograda, Telenor Fondacije i mnogim drugim.

Izložba "Beo Šik" 16. april 2015. Beo Chic / Beo Šik – Izložba povodom šestog rođendana Kc Grad Diktatura i demokratija u eri ekstrema 26. avgust 8800. Izložba „Diktatura i demokratija u eri ekstrema“ u UK Parobrod Aleksandra Leković 19. januar 2015. Izložba fotografija “Between the lines / Omeđeni linijama“ Aleksandre Leković Sunce 4. decembar 2014. Izložba solarografskih radova “Sunce slika slike” na Festivalu nauke · ·