Sneg u šumi grafika
29. avg
KULTURA · art

Izložene grafike predstavljaju koherentnu celinu. Rađene u tehnici sitoštampe, koloristički i tonski su ujednačene. Kroz apstrahovane i svedene forme, autor prikazuje pejzaže i svakodnevne predmete. Ovi motivi, udaljeni od reprezentacijskog, više se pojavljuju onako kako ih umetnik opaža i doživljava nego kakvi su zaista.

Za proces stvaranja, ali i razumevanja radova ovog japanskog autora od važnosti su njegovo lično iskustvo i sećanja povezana sa određenim događajima i mestima koja pokreću njegovu umetničku imaginaciju.

Galerija Grafički kolektiv, Obilićev venac 27
Galerija Grafički kolektiv

Kako Haruhiko objašnjava: „Inspirišu me svakodnevni prizori, razni predmeti privlače moju pažnju. Ipak, moj fokus često je okrenut ka tome kako se ovi predmeti opažaju, stoga ih povezujem sa oblicima iz mog iskustva i sećanja. Iako su nastale forme postale nešto neočekivano, bliže su onome što sam osetio na prvi pogled od toga kako zaista izgledaju.“

To su događaji od kojih su neki, poput zemljotresa, podjednako važni kako za individualnu tako i za kolektivnu memoriju.

„Nakon zemljotresa, spoznali smo strah od velikog talasa i postali smo svesni krhkosti i slabosti supstance. Ali u isto vreme, to nas je navelo da počnemo snažno da osećamo značenje tog mesta. Postoji bliskost između mog rada i ovih osećanja.“

Bleda površina, prozračni pejzaž koji se postepeno stapa sa pozadinom i pročišćen svet oblika, akumuliraju prizvana sećanja koja autor, kako sam naglašava, prenosi kroz viziju bez mnogo reči.

Haruhiko Jošinaga je dobitnik nekoliko internacionalnih nagrada za grafiku. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama u Japanu i Portugalu. Radi na Vako Univerzitetu u Tokiju.

Marija Maksimović 13. jun 2016. Otvaranje izložbe Marije Maksimović „Here and There“ Grifon 13. jun 2016. GRIFON 2016: Izložba izabranih radova sa 11. konkursa za najbolji grafički dizajn Italijanski dizajn 30. maj 2016. Međunarodna izložba italijanskog dizajna povodom 90 godina zgrade Ambasade Italije u Beogradu Izložba grafika 24. maj 2016. Izložba grafika nastalih na 8. Međunarodnoj grafičkoj radionici „Beogradski susreti“ 2015. · ·