Majkl Barns "Wish You Were Here"
4. sep
KULTURA · art

U galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, FLU od 4. septembra domaća publika imaće priliku da se upozna sa radovima američkog umetnika, grafičara Majkla Barnsa. Izložba „Nepredvidive posledice“ je u okviru pratećeg programa II Međunarodnog trijenala grafike u Beogradu.

do
Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, Pariska 16
Događaj na Facebooku

Majkl Barns, profesor sa Univerziteta DeKalb, Ilinois, SAD, dobitnik je nagrade Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, FLU, za grafiku Zloćudan arsenal V (litografija, 2009), na I Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu, 2011.

Serija grafika kojom se umetnik Majkl Barns predstavlja u galeriji Centra za grafiku oslanja se, i dalje, na figuru  i mehaničke naprave. Umetnikovi korozivni oblici lutaju ili su nepomično nasukani unutar vakuma kreiranim, upravo, svetom u kojem obitavaju. Nesvesne svega osim svog najbližeg okruženja, kako bi sebi olakšale ili poboljšale egzistenciju, ove forme upuštaju se u robovske, uslužne radnje, nametnute ili, neretko, dobrovoljno usvojene. Izloženi grafički listovi apostrofiraju destruktivnu prirodu unutar ljudske rase i lakotu prepuštanja apsurdu, ali preispituju i smrtnost, našu psihu i odnos prema egzistenciji. Litografije Majkla Barnsa cinična su slika istorijske evaluacije takozvane civilizacije i njenih efekata na društvo; suočavaju nas i sa envajronmentalnim pitanjima, dekadentnim tendencijama društva usmerenih ka izloaciji i introvertnosti, pod prividnim forsiranjem trenda „globalizacije“.

Profesor Barns će tokom dvonedeljnog boravka u Beogradu učestvovati na diskusiji u okviru II Međunarodnog trijenala grafike, održaće litografsku radionicu na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i predstaviće rad Grafičkog odseka Univerziteta DeKalb, Ilinois, SAD.

Nataša Kokić 18. jun 8000. Izložba Nataše Kokić „Toliko sam puna kamenja da se jedva krećem“ Pieta 18. jun 8400. Izložba „Distitled: Pieta“ u KC REX Noć muzeja 7. jun 2014. 7. jun – novi datum 11. Noći muzeja Gala Čaki 3. jun 2014. Samostalna izložba „Odnosi“ Gale Čaki u Kući kralja Petra I ·