coverstilskeigre
28. mar
KULTURA · art

Posetioci će biti u prilici da vide preko 60 odabranih ilustracija velikog formata iz nagrađenih knjiga „Stilske igre“ i „Stilske igre 2″, koje je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora i likovni urednik u „Kreativnom centru“.

U knjigama „Stilske igre“ svima dobro poznatu basnu o gavranu i lisici, u kojoj teta lija na prevaru uzima od gavrana sir iz kljuna, pisac i ilustrator predstavili su kroz tekst i crtež u više od 150 stilskih varijanti, a svaka je čudesni doživljaj: od vesti u žutoj štampi, preko mnogih svedočenja – muzičkih, likovnih, sumnjičavih, bajkovitih, satiričnih – pa do soneta, romanse, himne, bećarca, modernističke priče, repa, bluza, sve do uspavanke, ređalice i razbrajalice.

Mnoga viđenja, različiti oblici kazivanja i maštovite ilustracije čine knjige „Stilske igre“ izuzetnim pokretačem stvaralaštva. One su poziv piscima i ilustratorima u zemlji i svetu da zarone u more mašte i stvaranja. Jednako je to i izazov za svakog mladog čitaoca da razvija svoj dar – da nastavi započeto, da smisli nešto novo i neobično, jer je čitava sadržina ovih knjiga toliko razigrana da će u svakom razbuktati stvaralački nemir.

„Dopadljivi, vešti, raznovrsni, zabavni, topli crteži još jednom pokazuju velikog znalca i već osvedočenog jednog od najboljih srpskih ilustratora Dušana Pavlića. Ilustratora koji se uz „Stilske igre“ i sam igrao sa stilom crteža“. Iz obrazloženja žirija nagrade „Neven“ za najbolje delo iz oblasti ilustracije u 2014. godini.

do
Galerija "Atrijum" Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56
Biblioteka grada Beograda

Dušan Pavlić (1968) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Ilustrator je, likovni urednik i dizajner knjiga u izdavačkoj kući Kreativni centar. Ilustrovao je knjige za izdavačke kuće Kreativni centar (Beograd), Zavod za udžbenike, Laguna (Beograd), Dječja knjiga / Bosanska riječ (Sarajevo), Klett (Ljubljana), Knjiga u centru (Zagreb), Atlas/Glénat (Francuska), Oxford University Press, Cambridge University Press, Usborne Publishing, MacMillan (Velika Britanija), McGraw-Hill (SAD) itd. Objavljivao je ilustracije u Politikinom Zabavniku, dečjem dodatku Večernjih novosti, Vremenu… Pavlićeve ilustracije su nagrađivane Zlatnim perom, Nevenom, Grifonom, zatim na Majskom salonu i sajmovima knjiga u Beogradu i Novom Sadu. Za svoje radove dobijao je nagrade u Italiji, Belgiji i Brazilu. Njegove ilustracije predstavljene su na Međunarodnom sajmu dečjih knjiga u Bolonji 1999. godine.

Boogie 2 24. mart 2017. Najpoznatiji ulični fotograf prvi put u Beogradu 1 Underground-elevator 21. mart 2017. Izložba „Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi 1960 – 1990.“ visual-srpski 14. mart 2017. Izložba „Zlatno doba“ Vladimira Bačlije marina 8. mart 2017. Izložba „Mala retrospektiva“ Marine Marković · · · · · · ·