I mesto njegovo neće ga više poznati, 2015
18. okt
KULTURA · fotografija

Izložba „Neočekivana održivost“ objedinjuje tri fotografska serijala koji nastaju u Srbiji u periodu od 2007. godine do danas. Sve ukupno, svojstveno ideji koja ih gradi i narativima koje tematizuju, bave se različitim pitanjima: lokalnim kulturno-društvenim prostorom i modelima diskontinuiteta koji ga određuju; socijalnom antropologijom; migracijama i medijskom pažnjom kojom su aktuelne pojave izložene; gradom i stanovanjem.

Serije fotografija koje čine izložbu „Neočekivana održivost“ nose nazive: „Uzorne fotografije“ (2013); „I mesto njegovo neće ga više poznati“ (2014-); „Portfolio Beograd“ (2013-)

Tematski vezana za pojave diskontinuiteta, uopšteno razmatranog, ali pre svega posmatranog u okvirima lokalnog kulturnog i društveno-poliotičkog prostora, izložba „Neočekivana održivost“, između ostalog, ima za cilj da preispita poziciju narativa koju gradi homogena fotografska celina i da podstakne pažnju na moguće načine posmatranja i razumevanja događaja i pojava koji nas okružuju. Istovremeno preispitujući značenje i ulogu fotografije u okviru domaćeg kulturnog prostora danas, izložba „Neočekivana održivost“ razmatra mogućnosti prepoznavanja i prihvatanja sopstevog okruženja koje se nudi foto-slikovnom predstavom.

do
Galerija Doma omladine Beograda, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
Događaj na Facebooku

[…] U okviru izložbe Neočekivana održivost Ivan Petrović predstavlja pažljivo aranžirane serije fotografija nastale od 2007. godine: Uzorne forografije (2013), I mesto njegovo neće ga više poznati (2014), Portfolio Beograd (2013-). Fotografišući različite situacije, stanja i teritorije iz života grada, Petrović ukazuje na istorijske i društvene procese koji se daju čitati iz prizora okruženja i interakcija između ljudi i urbanog pejzaža. Ovo fotografsko beleženje se, pak, ne zadržava na antropološkoj ili sociološkoj studiji; ono pre svega postaje sredstvo razumevanja ontologije (fotografske) slike kao prostora za oktrivanje režima koji organizuju odnose unutar svakodnevice […] iz teksta Ane Bogdanović.

Ivan Petrović (Kruševac, 1973). Diplomirao je na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ u Beogradu 2002. godine, na odseku fotografije. Pored fotografije, koja predstavlja osnovnu oblast njegovog delovanja i rada (umetnička, istraživačka, pedagoška), bavi se i kratkom formom dokumentarnog filma i videom. Njegova umetnička praksa zasnovana je na međusobnim odnosima dokumentarizma, aproprijacije i revalorizacije, i karakteriše je raznovrstan izvođački pristup. Glavna tema koju umetnik istražuje kroz svoje projekte jeste fenomen diskontinuiteta i njegova analiza kao mogućeg sredstva u procesu realizovanja radova. Koosnivač je i kourednik „Centra za fotografiju“, zajedno sa Mihailom Vasiljevićem. Inicijator je i urednik „Foto-foruma“ (2010–2011) i autor istoimene knjige (2016). Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2008. godinu i stipendije KulturKontakt u Beču 2004.

Vlada Divljan 25. mart 2016. Izložba „Dokumentarno sećanje… Vlada Divljan – Evergreen“ u UK Parobrod Cosplay 25. decembar 2015. COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost? Marko Stojanović 23. jul 2015. Izložba „Grad. Bilo koji“ Marka Stojanovića u galeriji U10 Izložba "Beo Šik" 16. april 2015. Beo Chic / Beo Šik – Izložba povodom šestog rođendana Kc Grad · · ·