Marko Tirnanić
3. sep
KULTURA · art

Izložba Marka Tirnanića pod nazivom „Sve je pod kontrolom“ je umetnikovo istraživanje u kompleksnom polju pozicija pojedinca, kao i odnosa dominantnih i pasivnih učesnika u društvenim zbivanjima i članova zajednice koji su napravili izbor između akcije i odsustva akcije. Izložba u umetničkom prostoru U10 je zapravo novi rad, koji se u velikoj meri bavi iskustvom publike i njenim učešćem u stvaranju „umetničkog rada“ kao i uloge same publike u društvu.

U 10, Kosovke devojke 3
Događaj na Facebooku

Prostorna instalacija koja je deo ovog rada ima ulogu da se bavi stvaranjem zajedničkog, istog diskursa za sve konzumente sadržaja rada. Sve to, autor postiže stavljanem publike u podjednak, ravnopravni položaj.

Marko Tirnanić u svom radu inicira suprotstavljanje sistemu, ne samo njegovim lošim segmentima, već i onim za koje bismo na prvi pogled rekli da su dobri. On pred nas stavlja suprotstavljanje dominantnoj ideologiji i učestvovanje u njoj kroz pasivno delovanje. Stoga se, kako instalacija, tako i video radovi, bave publikom i umetnikom, kroz neposredno iskustvo.

Rad ukazuje i na neophodnost opredeljivanja u okviru nametnutih normi i ograničenja.

Kontrola, poniženje, samoponiženje, odnos dominantnog i pasivnog, su neke od društveno intimnih pozicija čoveka koje se mogu učitati u izložbu “Sve je pod kontrolom”.

Slavimir Stojanović izložba retrospektivna 3. septembar 2015. Izložba „Complicate Simply“ – tri decenije rada Slavimira Stojanovića Ema Fik "Snippets of Serbia" 20. januar 2400. Izložba i promocija knjige “Snipetts of Serbia” Eme Fik Šumski 17. jul 2015. Međunarodna izložba ilustracija Novi Karneval Letnji salon galerije ŠTAB 26. jun 2015. Večeras se otvara Drugi letnji salon u galeriji Štab