Jednaki i različiti
1. dec
KULTURA · art

Izložba “Jednaki i različiti”, koja preispituje koncept samoorganizacije alternativnog hora Horkestar i nekadašnjeg Horkeškarta, biće otvorena u utorak, 1. decembra (20h), u UK Parobrod , Beograd, povodom 15 godina postojanja tog specifičnog horskog kolektiva. Svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju postavku do 8. decembra.
Autori izložbe su istoričari umetnosti i članovi Horkestra Anđela Milinković, Momir Josipović, Marija Macić, Kristina Grebenar i Nina Dokić.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Događaj na Facebooku

Izložba Jednaki i različiti – samoorganizacija alternativnog hora i orkestra, bavi se prirodom samoorganizacije kao načinom funkcionisanja, na primeru alternativnog hora Horkeškart, kasnije preimenovanog u Horkestar. Nastala je kao saradnja pet istoričara umetnosti, iz potrebe da se zaokruži 15 godina postojanja ovog kolektiva. Autori su se rukovodili željom da prikažu Hor sa svim njegovim osobinama i bez ulepšavanja, ali i da podvuku značaj postojanja ovakvog kolektiva.

Koncept izložbe je proizašao iz iskustava samog Hora, koji stalno pronalazi nove odgovore na univerzalna pitanja. Kako funkcioniše kolektiv gde su svi članovi različiti a gde se teži jednakosti? Gde nema pisanih pravila ali postoji nejasno definisana tradicija? Gde ne postoji vođa, ali se svojim angažmanom izdvajaju određene ličnosti? Da li je stvaranje hijerarhija koje se mogu primetiti u Horkestru posledica samoorganizacije ovog hora ili svaka samoorganizacija sama po sebi generiše hijerarhiju? Da li je takva utopija moguća?

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, ALTERO organizacija, Programski arhiv Televizije Beograd i UK Parobrod.

Nina Cvijović 25. avgust 4400. Izložba grafika Nine Cvijović – Di Ujdi “Čajanka” u Centru za grafiku Dan umetnosti u instituciji "Đuro Salaj" 25. avgust 6800. Dan umetnosti u instituciji „Đuro Salaj“ Biljana Cincarević 5. novembar 2015. Izlozba „BACK TO BASICS“ Biljane Cincarevic Belgrade Raw 2. oktobar 2015. Otvaranje izložbe “Vienna/Serbia RAW – Naše nove komšije”