Diana
1. nov
KULTURA · art

U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, u sredu 1. novembra u 19 časova biće otvorena izložba jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom „Od čika Paje“.

Na izložbi će biti predstavljeno 38 remek-dela od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja će biti izložena čine mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti grđanske klase, srpskih i autrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i tri privatne kolekcije.

do
Svetogorska 17
Dom Jevrema Grujića
Događaj na Facebooku

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbom Od čika Paje Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, odaje počast velikanu našeg slikarstva, velikom patrioti i kosmopoloiti, a pre svega velikom prijatelju ovog doma.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova, sa vođenim turama i video predavanjem prof. dr Igora Borozana na svakih sat vremena. Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat Velikani srpskog slikarstva, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića i Petra Lubarde.

„Neka nejasna želja da postanem slikar i izradim žive slike rodila se u meni pre nego što sam naučio da pišem i čitam. A ta želja rasla je sa mnom dok, najposle, nisam uvideo da moram početi sa crtanjem. To je bio početak moje umetničke karijere, a crkva je bila moj prvi učitelj…“ Paja Jovanović

Održavanje izložbe podržali su: Rajfajzen banka, Dunav osiguranje, Telekom Srbija, Tondach, Velux i Delta holding.

Lidija Delić, "Seascape", uljana boja 27. oktobar 2017. „Outside the Lines“ u galeriji New Moment Branimir Karanović 26. oktobar 2017. Otvaranje izložbe „Fotografija GRAFIKA“ Branimira Karanovića sutra Kraljevina Danska 25. oktobar 2017. Upoznajte urbani Kopenhagen i divlji Arktik "Tokovi", galerija Drina 12. oktobar 2017. Tama Svetlost Tama – izložba najnovijih radova Đorđa Stanojevića · ·