Odličan 5-
6. nov
KULTURA · art

Dela Petra Mirkovića, Tadije Janičića, Aleksandra Dimitrijevića, Milana Nešića i Momira Bulovića biće predstavljena na izložbi simbolično apsurdnog naziva Odličan 5- od 6. do 30. novembra 2014. godine. Ovi umetnici su svojevrsni moderni nomadi, petorka koja svoju umetnost prikazuje od New Yorka, preko Majamija, Londona, Amsderdama, Pariza pa do Beča, povezana okolnošću da žive, rade i stvaraju u specifičnom okruženju, nastojeći da mu svoju umetnost učine bliskijom.

Oni će pokazati da se može biti odličan i najbolji u sredini koja više vrednuje kvantitet od kvaliteta. Njihova umetnost je autentična, duhovita ali nadasve višeznačna i kritična.

Galerija New Moment, Hilandarska 14
New Moment

Odličan 5- je izložba kojom ovi umetnici izražavaju svoj bunt, stvaraju iluziju fotografije, kritikuju banalnost naše civilizacije i poigravaju se sa mitovima popularne kulture koji su ukorenjeni u našoj svakodnevici. Oni istražuju teme dokolice, igre i odsustva kontrole i kombinuju ih sa tipično slikarskim elementima, linijama i nanosima boje s jedne strane, i nasumičnim delovima teksta s druge. Beskrajne varijacije ovih komponenti slika koje su istovremeno monumentalne i intimne, umetniku omogućavaju ispitivanje određenih unutrašnjih psiholoških stanja. Kombinujući razne likovne i nelikovne elemente dolaze do interesantnih vizuelnih formi i predstavljaju realnost bez eufemizma i ulepšavanja.

Retko kad se dogodi da jedna generacija umetnika okupi toliko talentovanih i raznovrsnih umetnika kao što se to desilo sa ovom petorkom koja je izašla sa novosadske likovne akademije gde su zajedno studirali. Njihovo međusobno druženje i izuzetno dobro poznavanje iznedrilo je izložbu Odličan 5- kao okvir koji objedinjuje njihov rad na savremenoj domaćoj umetničkoj sceni.

Otvaranje izložbe finskog fotografa 2. novembar 2014. Otvaranje izložbe Sakari Viika „A Book of Memories“ aleksandra prhal_2 13. oktobar 2014. Izložba Aleksandre Prhal „Pardon my low-res: remixed“u KC Gradu Bratislav Milenković 10. oktobar 2014. Izložba ilustracija „Svakodnevne slike“ Milan Stošić "Portreti" 10. oktobar 2014. Izložba Milana Stošića „Portreti“