coverNM
11. maj
KULTURA · art

Izložba „Andy Warhol i američki pop art“ održana u New Moment Galeriji Ideja 2014. godine, pružila je beogradskoj publici uvid u neka od najvećih dela ovog umetničkog pravca koja potpisuju Andy Warhol, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Džon Čemberlen, Džejms Rozenkvist i Tom Veselman.

Međutim, umetnički hedonisti današnjice bez razmišljanja kupuju dela anonimno prosavljenog pop art dvojca „The Connor Brothers“! Njihova dela, poput terapije koja stvara budućnost, osvojila su umetničke sajmove i sladokusce, poštovaoce šarenih printova i vintage postera koje su „Connor Brothers“ stvarali, gotovo, slučajno.

Kako je, i u vreme svog nastanka, pop art kao svojevrsni umetnički bunt uzdrmao svet nespreman za drugi vid umetnosti osim „pretencioznog i prenaglašenog“ slikarstva apstraktnih ekspresionista, danas svedočimo velikom pop art preporodu. „Connor Brothers“ već stoje rame uz rame sa daleko poznatijim Damienom Hirstom i Banksijem, sa kojima se i privatno druže i rade na raznim humanitanim i angažovanim projektima.

New Moment Galerija, Hilandarska 14
New Moment Galerija

O umetnicima – The Connor Brothers

The Connor Brothers su galeristi iz Londona koji su postali umetnici. Pod ovim pseudonimom kriju se Snelle Mike i James Golding i svoja imena otkrivaju tek nakon nekoliko godina izlaganja, zbog sumnje u priznanje onoga što rade, vođeni mišljenjem da će njihova burna prošlost i etikete koje nose (mentalna bolest i lečeni zavisnik od narkotika) uticati na publiku. Sreli su se tokom studiranja Snella na Cambridge Univerzitetu, a počeli zajedno da stvaraju 2012. godine, kao rezultat neke vrste terapije. Na ovaj način počeli su da stvaraju sopstveni svet, spoj ostataka istine i fikcije. Proslavili su se izložbom Basterdised paintings (2014.), ali i izlaganjem koje su sami definisali kao „posetu Nacionalnog istorijskog muzeja dok smo na psiotropnim lekovima“. Zatim je usledio i niz drugih izložba koje pomeraju granice ljudske svesti, podstiču na razmišljanje ali i neosporno nastavljaju razvoj pop art kulture u 21. veku. Izložba u galeriji New Moment biće prvi put da se ovaj dvojac predstavlja ne samo u Srbiji, već i u celoj jugoistočnoj Evropi.

-¬paquito-izabela_72dpi-9 9. maj 2017. Izložba „Vreme drveća“ Izabele Matoš Antoni Tapies Bez naslova litografija i suva igla 2003 4. maj 2017. Dali, Pikaso, Miro i Tapies u Muzeju grada Novog Sada TanjaVujinovic-UOPark-Ultramono-318 28. april 2017. Izložba „Univerzalni objekti“ Tanje Vujinović Broshura_TG_17 27. april 2017. Treće međunarodno trijenale grafike · · ·