NAK
6. okt
KULTURA · art

Izložba „Rimski nakit u Beogradu“, autora dr Slavice Krunić, muzejskog savetnika i Milorada Ignjatovića, višeg kustosa Muzeja grada Beograda, biće otvorena na Savskom šetalištu (plato kod grobnice narodnih heroja) na Kalemegdanu u četvrtak. Izložba je realizovana saradnjom Muzeja grada Beograda i JP „Beogradska tvrđava“, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na 30 panoa na Savskom šetalištu, izložba će najširoj javnosti predstaviti deo materijalne kulture građana Singidunuma, kao važnog prenosioca znanja o životu naših predaka. Izložba na Savskom šetalištu je deo većeg projekta pod nazivom „Bogatstvo antičkog sveta“, u okviru koga će 15. oktobra 2016. godine, na dan kada Muzej grada Beograda obeležava 113 godina od osnivanja, u Konaku kneginje Ljubice biti otvorena izložba kojom će biti prezentovan nakit od plemenitih metala, dragog i poludragog kamena iz antičkog perioda otkrivenog na prostoru današnjeg Beograda.

do
Kalemegdan, Savsko šetalište
Muzej grada Beograda, Zmaj Jovina 1/1
Događaj na Facebooku

Ovaj izbor, tek mali deo ogromnog fonda Muzeja grada Beograda, živopisno govori o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi Grad, o uspostavljanju trgovačkih veza, modi i kulturi njegovih stanovnika.

„U rimsko doba nakit je bio veoma cenjena i retka dragocenost, koja je vlasniku donosila sreću i blagodet. Obično je nosio veoma lične i intimne poruke, često inspirisane filozofskim idejama… Zlatni nakit se tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda, pre svega zato što se kroz njega izražavaju religijska, utilitarna i estetska značenja.“ (Dr Slavica Krunić i Milorad Ignjatović)

56. Oktobarski salon 23. septembar 2016. 56. Oktobarski salon: Ljubavni zanos Izložba u Centru za grafiku 20. septembar 2016. „Jednostavno, zabavno i opasno“ sa Mladenom Stropnikom Sneg u šumi grafika 29. avgust 2016. Izložba grafika japanskog autora Haruhike Jošinage Marija Maksimović 13. jun 2016. Otvaranje izložbe Marije Maksimović „Here and There“ · ·