Sunce
4. dec
KULTURA · fotografija

Ukoliko niste imali priliku da se susretnete sa solarografijom – snimanjem kretanja sunca u određenom vremenskom periodu uz pomoć kamere napravljene od limenke, pravo je vreme za to. Recan Fondacija je organizovala konkurs „Vreme u limenci“ koji je trajao od aprila do septembra ove godine, i uspela da i u Srbiji proširi znanje javnosti o ovoj interesnatnoj metodi. Na izložbi SUNCE SLIKA SLIKE biće proglašeni pobednički radovi, moći ćete da vidite najbolje fotografije pristigle na konkurs ali i naučite kako da sami uz pomoć limenke krenete u »lov« na sunce. Limenka, koja se koristi kao pandan fotografskom aparatu je omiljeno sredstvo za postizanje ovog cilja jer, između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike je odličan saveznik u ovom zanimljivom fotografskom poduhvatu.

Festival nauke, Narodna banka Srbije, Nemanjina 17
Festival nauke
Događaj na Facebooku

Fondacija Recan Vas poziva da nam se pridružite na otvaranju izložbe SUNCE SLIKA SLIKE u okviru Festivala nauke. Ovom prilikom upoznaćete sve tajne solarografije, jedinstvene metode kojom se beleži putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere koja radi po principu camera obscura fotoaparata, a koja se izrađuje od limenke. Izložba se održava u prostorijama Narodne banke Srbije u Nemanjinoj 17.

Jugoslovenska arhitektura 3. novembar 2014. Izložba Davida Pužada „Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje“ Helmut Newton 18. jun 2400. Erotska fotografija u galeriji New Moment Tamara Zidar "Žene" 19. septembar 2014. Otvaranje izložbe fotografija „Žene“ Tamare Zidar Memento 18. jun 2000. Izložba fotografija „Memento“ Luke Klikovca u galeriji U10 · ·