08 Elda Stankovic - U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže
1. feb
KULTURA · art

Izložba doktorskog umetničkog projekta „U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže – Reprodukovanje reprodukcije u odsustvu originala“ autorke Elde Stanković biće otvorena 1. februara.

U svom radu pod mentorstvom redovnog profesora „Fakulteta primenjenih umetnosti“ Zorana Blažine, doktorant Elda Stanković se odvažila da upotrebom novih tehnologija istraži mogućnosti rekonstrukcije izgubljenih radova, u ovom slučaju tapiserije „U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže“ autorke Vanje Žanko. Na osnovu crno-belih i kolor fotografija lošeg kvaliteta, originalnih crteža umetnice, sećanja porodice i sopstvenog iskustva stečenog odrastanjem uz radove Vanje Žanko, Elda je realizovala netipičnu reprodukciju pomenutog dela. Oslanjajući se na veštine i znanje stečeno tokom školovanja, autorka otkriva na koji način se pomoću novih tehnologija mogu sačuvati oštećena ili uništena umetnička dela – ili makar sačuvati sećanje na njih.

Prvi deo projekta podrazumeva digitalnu vektorsku reprodukciju izgubljene tapiserije, tj. njeno projektovanje na praznu čoju, materijal koji je korišćen za realizaciju originalnog dela. Tim postupkom istovremeno se dobija, ali i gubi tapiserija. Projektovanjem vektora (slike) na čoju, zahvaljujući teksturi ovog materijala, ostvaruje se efekat vezenog crteža. Posmatrač, sve dok ne dodirne čoju, ima osećaj da gleda u pravu reprodukciju, realizovanu vezom na čoji. Dodirom, iluzija se ruši. I najmanjim pomeranjem čoje, pomera se (deformiše) slika koju formiraju svetlosni zraci emitovani iz projektora.

„Na taj način želela sam da skrenem pažnju na činjenicu da je original svakako nepovratno izgubljen, a da je ova digitalna reprodukcija samo prikaz sećanja na njega. Takođe, ovim postupkom dajem primer kako se može stvoriti digitalna poruka koja u teoriji ima sve atribute beskonačnog putovanja kroz prostor i vreme, a ta nova poruka za razliku od poruke originalnog dela, može neograničeno da se reprodukuje, tako da svaka kopija nosi sve osobine originala.” izjavila je Elda Stanković.

U drugom delu projekta autorka se bavi umetničkim dokumentovanjem, stvarajući interaktivnu mapu na kojoj se mogu videti umetničko-istraživačke metode koje je koristila u projektu.

Ovim radom mlada vizuelna umetnica, grafički dizajner Elda Stanković, zaokružuje ciklus akademskog obrazovanja i ciklus radova posvećenih čitanju porodičnog nasleđa i umetničkog rada njene bake Vanje Žanko, koji je otpočela još u srednjoj školi maturskim radom „Moja baka Vanja Žanko“ za koji je dobila specijalnu nagradu grada Beograda, a nastavila kroz master rad „Vizuelni bedeker Vanje Žanko“ (mentor redovni profesor FPU Zoran Blažina) za koji je nagrađena nagradom iz fonda Miloš Ćirić za najbolji studentski rad na master studijama iz oblasti grafičkih komunikacija.

Omažu u čast stvaralaštva Vanje Žanko, Elda doprinosi i time što se izložba realizuje na stogodišnjicu rođenja umetnice i tridesetogodišnjicu njene izložbe u Galeriji Singidunum, „Kazivanje starih pregača“ (1987).

do
Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40
Galeriji Singidunum
Događaj na Facebooku

U tekstu Vreme, u katalogu ove izložbe, o radu Elde Stanković mentor Zoran Blažina, red. prof. FPU govori: „Umetnik, svedok milenijumskog pomaka, pojavom digitalnog zapisa nije nužno uplašen i zbunjen jer vizija je redak talenat koji mora da poseduje, a koja mu daje recepciju realnosti i vremena drugačiju od uobičajene.

Vizionar, svestan nepostojanosti ljudskog iskustva, zamišljen je pitanjima prostora, karaktera i smisla umetnosti u vremenu ispred nas, istovremeno opčinjen anticipacipacijom spoja novih tehnologija i materijala. On već sluti da će pojam efemerno konačno nestati iz umetničkog vokabulara, a ideja o večnom životu umetničkog dela zapisanog u kosmičkom beskraju postaće realna. Projekat U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže… doktoranda Elde Stanković na tragu je takvog zapisa.

Umetnički pristupi se brzo menjaju, svaka misao, izgovorena reč već su istorijski ornament. Vreme svet realnog seli u svet virtuelnog. Vredne ruke Vanje Žanko vezle su tapiserije iskustva u kome je živela. Elda kaže citirajući Alberta Manguela: ‘Reči lete, napisano ostaje’. Vanjine tapiserije su reči ispisane u trenutku, Eldin projekat je bezvremenska kategorija, reč koja leti kroz vreme i prostor“.

BotsandBits 30. januar 2017. Bots and Bits: Izložba minijaturnih skulptura POZIVNICA_alhemija_zivota_cover 21. januar 2017. Izložba slika i crteža „Alhemija života“ Ambijenti, izložba slika i umetničkog nakita u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4); autor Ivana Martić, 22. dec 2016 - 27. jan. 2017. 22. decembar 2016. Slike i umetnički nakit na izložbi „Ambijenti“ Prostor Sanjanja 13. decembar 2016. Čarobni izlozi: Prostor sanjanja · · ·