TanjaVujinovic-UOPark-Ultramono-318
28. apr
KULTURA · art

Autor izložbe je Tanja Vujinović, novomedijski umetnik i doktor nauka u oblasti filozofije i teorije vizuelne kulture.

Centar za promociju nauke (CPN) organizuje u Beogradu drugi po redu festival „Art & Science“ koji uklјučuje izložbe umetničkih radova, prateće aktivnosti i raznovrstan edukativni program.

Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti se ove godine uklјučuje u program manifestacije „Art & Science“, organizovanjem izložbe „Univerzalni objekti“ srpsko-slovenačke umetnice Tanje Vujinović.

U okviru izložbe u Galeriji nauke i tehnike, Tanja Vujinović izlaže radove iz ciklusa „Univerzalni objekti“. Reč je o tri rada kreirana u okruženju računarskih igara, koji se odvijaju u realnom vremenu. Digitalni svet zauzimaju mutirani objekti koji stvaraju prostor za kontemplaciju i opuštanje. Posetioci mogu da uživaju u slučajnim šetnjama ili da se otisnu u nesputano istraživanje prostora. Na izložbi će biti predstavlјeni i digitalni printovi iz istog ciklusa.

U svojim radovima, Tanja analizira odnos između svesti i tehnologije kroz digitalni animizam i kontemplativnu igru. Nјeni radovi nastaju kroz upotrebu računarskih aplikacija, prilagođene elektronike, kao i fizičkih i digitalnih objekata, preuzimajući forme specifičnih situacija ili kompleksnih dinamičnih okruženja, koje oživlјavaju virtuelne mašine.

do
Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2
Tanja Vujinović

Tanja Vujinović je diplomirala 1999. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, a bila je i gostujući student na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu. Doktorirala je 2010. godine u oblasti filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanističke studije Kopar. Živi i radi u Ljublјani.

Od 1997. godine audio-vizuelne radove, digitalne printove i instalacije izlaže u brojnim galerijama i muzejima u Strazburu, Dizeldorfu, Denveru, Meranu, Gracu, Mančesteru, Istanbulu, Mariboru, Ljublјani i Beogradu. Učestvovala je i na velikim festivalima poput ISEA 2009 (Belfast), Ars elektronika (Linc), Kinetica Art Fair (London), Spor festival (Arhus), Zeppelin festival (Barselona), FILE − Electronic Language International Festival (Sao Paolo), FILE RIO (Rio de Žaneiro). Svoje radove predstavlјa i u okviru brojnih internet projekata i festivala. Autorka je do sada učestvovala na 140 kolektivnih izložbi i izlagala na 29 samostalnih izložbi.

Broshura_TG_17 27. april 2017. Treće međunarodno trijenale grafike Velovi 26. april 2017. Izložba „Velovi“ Event-cover2a 23. april 2017. Dijalozi: Priča o kreativnoj sceni Istanbula IMG_2306 7. april 2017. Izložba slika Marka Tomića · · · ·